festival!
festival
festival
EnglishEN
NederlandsNL
FrançaisFR

search : locationscategoriesauthors

close
Anspachlaan Arduinkaai Auguste Ortsstraat Beursschouwburg BOZAR CENTRALE for contemporary art De Kleurdoos Moutstraat De Munt De Wolf - Huis Voor Jeugdliteratuur deBuren Flagey Hotel Le Plaza KVS BOL KVS BOX La Bellone Librairie Quartiers Latins Martelaarsplein Muntplein Muntpunt Oude Graanmarkt Passa Porta Ritcs Café Théâtre des Martyrs Théâtre du Vaudeville Tropismes Librairie TULITU
Boekpresentatie Debat Film Game Illustratie Installatie Interview Kids Leesclub Leesclub in aanwezigheid van de auteur Lezing Lezing Lunch Muziek Ontbijt Performance Poëzie Rondleiding Signeersessie Wandeling Workshop
Aiko Solovkine Alain Berenboom Alicja Gescinska Aliénor Debrocq Almudena Grandes André Letria Andy Fierens Annelies Beck Annie Ernaux Antoine Boute Arash Chakeri Astrid Roemer Aura Xilonen Aurélia Deschamps Benno Barnard Bertrand Belin Bregje Hofstede Carmien Michels Caroline Lamarche Céline Minard Christophe Van Gerrewey Christophe Vekeman Connie Palmen Dag Solstad Dimitri Verhulst Dorthe Nors Dulce Maria Cardoso Ece Temelkuran Emilie Plateau Emily Short Emmanuel Noblet Erika Fatland Eugène Savitzkaya Eve Bonfanti Fawzia Zouari Fikry El Azzouzi Flore Balthazar François De Smet Frank Furedi Geert van Istendael Geneviève Casterman Gerard Herman Gioia Kayaga Halfdan Pisket Heleen Debruyne Herman Koch Isabelle Wéry Ivan Jablonka Jean-Baptiste Del Amo Jean-Marc Ceci Jeroen Olyslaegers Jeroen Theunissen Joost Vandecasteele José Eduardo Agualusa Juan Gabriel Vásquez Judith Vanistendael Laurence Vielle Léonie Bischoff Lies Van Gasse Lieven De Cauter Lionel Shriver Maartje Wortel Magdalena Tulli Marcus Malte Marek Šindelka Maud Vanhauwaert Max de Radiguès Maylis de Kerangal Meg Jayanth Mélanie Rutten Michael Bijnens Mikhail Zygar Milady Renoir Milan Warmoeskerken Nathalie Skowronek Négar Djavadi Niña Weijers Olivier Cornil P.F. Thomése Patrick Declerck Paul Auster Peter Holvoet-Hanssen Peter Vandenberghe Peter Verhelst Randall Casaer Rebekka de Wit Rosa Montero Ruth Lasters Saskia De Coster Scale Shamisa Debroey Simone van Saarloos Sofi Oksanen Sukina Abdul Noor Thomas Gunzig Timothy Nouzak Tinneke Beeckman Toon Tellegen Tristan Garcia Trui Chielens Veronika Mabardi Véronique Bergen Wide Vercnocke
24.03 vrijdag 25.03 zaterdag 26.03 zondag
24.03 vrijdag
20:15 – 22:00
My parcours
Ouverture Passa Porta Festival : ‘How to Read the World ?’
Met Ece Temelkuran, Négar Djavadi & Juan Gabriel Vásquez
EN, FRInterview

Om gezondheidsredenen moet de Amerikaanse schrijver Paul Auster tot zijn spijt zijn komst naar Brussel annuleren. De openingsavond van het Passa Porta Festival krijgt een nieuwe invulling, en focust op literatuur en politiek: Hoe kunnen we de wereld lezen? De Turkse Ece Temelkuran, de Iraans-Franse Négar Djavadi en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez bieden - via hun recente werk - een scherp inzicht in de wereld van vandaag dat ze delen op het podium in Flagey. Een uitzonderlijke avond, op maat van het Passa Porta Festival:  actueel, meertalig en internationaal.

Interview: Annelies Beck, Nathalie Skowronek

met Ece Temelkuran Juan Gabriel Vásquez Nathalie Skowronek Négar Djavadi en Annelies Beck

all rights reserved

Ece Temelkuran (1973) is auteur, journaliste en politiek commentator, en schrijft voor o.a. The Guardian en Le Monde Diplomatique. Zij behandelt ook onderwerpen die in Turkije zeer controversieel worden bevonden, zoals de Koerdische en Armeense kwestie, de vrouwenbeweging en de kwestie van politieke gevangenen. Haar roman Het geluid van bananen verscheen in 2013 in het Nederlands. In 2015 was zij ook writer-in-residence bij Passa Porta. In 2016 verscheen Turkey: The Insane and the Melancholy.

alle rechten voorbehouden

De Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez (1973) studeerde in Parijs, woonde in België en Barcelona voor hij zich terug in zijn vaderland vestigde. Vásquez is een vaandeldrager van de nieuwe 'Latin American Boom'. Hij brak internationaal door met Het geluid van vallende dingen. Zijn werk is in meer dan 28 talen vertaald en bekroond met o.a. de IMPAC Dublin Literary Award en de PEN English Award. 

© Aline Frisch

Nathalie Skowronek debuteerde ‘rijkelijk laat’ (haar eigen woorden) met Karen et moi, een roman als eerbetoon aan Karen Blixen. Vervolgens verscheen het zeer persoonlijke Max, en apparence, het verhaal van haar grootvader die Auschwitz overleefde. In 2015 maakte ze indruk met het korte essay La Shoah de Monsieur Durand, over hoe de vierde generatie Joden na Auschwitz omgaat met de herinnering. In maart 2017 publiceert ze Un monde sur mesure.

Philippe Matsas/Opale/Leemage/Editions Liana Levi

Négar Djavadi wordt in 1969 geboren in Teheran. Tien jaar later ontvlucht ze Iran en voegt zich bij haar vader in Parijs. Ze studeert aan het INSAS in Brussel en doceert film aan Paris VIII; haar films worden geselecteerd voor diverse festivals. In haar romandebuut Désorientale (2016, Liana Levi) beschrijft ze de lotgevallen van drie generaties van een Iraanse familie via de herinneringen van de hoofdfiguur Kimiâ Sadr.

Annelies Beck (°1973) is schrijver en journalist. Ze is de auteur van de historische roman Over het Kanaal en het filosofische verhaal Toen de zee stil was. In 2017 verschijnt haar nieuwe roman Toekomstkoorts. Ze is journalist bij de openbare omroep VRT en presenteert er het dagelijkse actualiteitenprogramma TerZake.

georganiseerd door Passa Porta Literary Europe Live Flagey

25.03 zaterdag
My parcours
Halfdan Pisket, Mélanie Rutten & Wide Vercnocke
Grafische verslaggevers
Illustratie

Passa Porta stuurt drie bijzondere tekenaars op pad voor een artistiek beeldverslag. Ze zoeken een weekend lang hun eigen weg door het festivalprogramma en geven vorm aan wat ze zien en beleven.

met Halfdan Pisket Mélanie Rutten Wide Vercnocke

© Tommi Rønnqvist

De Deense stripauteur en illustrator Halfdan Pisket (1986) studeerde in 2009 af aan de Royal Danish Academy of Fine Arts. Pisket was de eerste striptekenaar die een auteurswerkbeurs ontving van de Danish Arts Council. Hij brak internationaal door met een trilogie over het leven van zijn Turkse vader. De eerste twee delen, Deserteur en Kakkerlak, verschenen in het Nederlands bij Uitgeverij Q.

pisket.dk

alle rechten voorbehouden

De Belgische illustratice Mélanie Rutten (1974) begon haar carrière met Mitsu (uitgeverij MeMo). In 2013 maakte ze indruk met Nooit meer bang. Haar grafiek, tussen tekening en collage, kan zowel door kinderen als volwassenen worden gesmaakt en komt tot stand met behulp van potloden, viltstiften en brou de noix, maar net zo goed met schaar, zwart-witfoto’s en papierknipsels. Ze geeft ook schrijf- en illustratieworkshops voor alle leeftijden.

© Athos Burez

Wide Vercnocke (1985) studeerde in 2010 af aan Sint-Lukas Brussel als Master illustratie/beeldverhaal. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor o.a. Focus Knack en Bruzz. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 volgde zijn tweede album Wildvlees en in 2016 Narwal (uitgeverij Bries).

georganiseerd door Passa Porta Danish Cultural Institute in Brussels

10:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Studio Transbook
NL, FR, ENWorkshopKids6+

Een bibliotheek, tentoonstelling én atelier waarin iedereen vanaf 6 jaar vrijuit of onder begeleiding aan de slag kan met papiersculpturen, storyboards, posterontwerp, haikoes, bladwijzers en zoveel meer.  Art Basics for Children laat je spelen met taal, verhaal, beeld en de vele combinaties tussen beide.

georganiseerd door Passa Porta ABC Transbook

10:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Verhalenjukebox
NL, FR, ENInstallatieKids2+

Deze bijzondere jukebox is een klein akoestisch geïsoleerd huisje, waarin je een prentenboek kiest dat in voice-over voorgelezen wordt. De illustraties worden op een scherm geprojecteerd. De verhalen zijn in verschillende talen beschikbaar.

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

10:00 – 17:40
My parcours
The Quiet Volume
Concept: Ant Hampton & Tim Etchells
NL, FR, ENPerformance

Je zit zij aan zij met een partner – een vriend of vreemde — in de leeszaal van de bib. Samen volg je geschreven of gefluisterde instructies, om je op verrassende wijze doorheen een berg boeken te werken. Reserveren kan via festival@passaporta.be. De uitvoering duurt een uur. Begin elke 20 minuten. 2 deelnemers per sessie.

georganiseerd door Passa Porta Kaaitheater Muntpunt

10:00 – 19:30
My parcours
Out of Sight
Virtual reality
NL, EN, DUInstallatie

Een met de hand getekende virtual reality-omgeving die de kijker onderdompelt in de wereld van de negenjarige Lena en haar vader. Kies in wiens hoofd je kruipt. Gebaseerd op een scenario van auteur Jaap Robben. Ontwikkeld voor het Vlaams-Nederlands gastlandschap Frankfurter Buchmesse 2016.

georganiseerd door Passa Porta deBuren Nederlands Letterenfonds Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederlands Ministerie van Onderwijs Cultuur en wetenschap Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken Amsterdamse Fonds voor de Kunst

11:00 – 12:00
festival! Kids
My parcours
Tout en vert !
FRLezingWorkshopKids1,5 +

Onze oren worden geprikkeld door de muziek van woorden en instrumenten. Op de tonen van viool, duimpiano en andere vreemde instrumenten neemt Anaïs je mee naar het land van beelden, noten en klanken.

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

14:00 – 00:00
My parcours
Auteursportretten
NL > FRFRFilm

Hou even halt in het festivalcentrum en maak kennis met een gevarieerde selectie Belgische schrijvers in korte filmportretten over hun leven en werk.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Off World Promotion des Lettres Livrés à domicile

14:00 – 00:00
My parcours
Gamezone
NL, EN, DE, FRInstallatieGame

Nestel je in een zachte zetel, neem een iPad in de hand en probeer enkele gloednieuwe literaire games. 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg PILEn Nederlands Letterenfonds Vlaams Fonds voor de Letteren Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederlands Ministerie van Onderwijs Cultuur en wetenschap Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

14:00 – 00:00
My parcours
BartleBar

Het Beurscafé wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot ‘BartleBar’. Een verwijzing naar Melvilles personage Bartleby, de sympathieke man die ‘would prefer not to’. De ideale plaats om wat te komen lezen, schrijven, naar auteurs en muzikanten te luisteren… of lekker even helemaal niets te doen. Op zaterdagavond (18:00-20:00) en zondagmiddag (12:00-14:00) bereidt AUB-SVP lekkere gerechten voor durvers. Baseer de keuze van je schotel op je literaire smaak!

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

14:00 – 15:00
My parcours
Balade littéraire
Gids: Jan Dorpmans
FRWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Tolstoi, Maeterlinck en Gilkin passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

14:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Maak een fanzine
Met Sarah Cheveau
FR, NLWorkshopIllustratieKids6+

Kom kennismaken met het tweetalige Brusselse kinderkrantje Cuistax en bouw mee aan een collectief nummer. We kiezen een thema, stellen een redactie samen, verdelen de rubrieken, schrijven verhalen, spelletjes, interviews en recepten, ontwerpen een poster en een cover!

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

14:30 – 15:30
My parcours
Caroline Lamarche
BXL Universel
FRRondleiding

Schrijfster Caroline Lamarche geeft een persoonlijke rondleiding in de tentoonstelling BXL UNIVERSEL, een subjectief portret van de Belgische en Europese hoofdstad door hedendaagse kunstenaars.

met Caroline Lamarche

© Estelle Michiels

Caroline Lamarche is een van de bekendste Franstalige Belgische auteurs. Haar debuutroman De dag van de hond (1996, vert. Rokus Hofstede) werd bekroond met de Prix Victor Rossel 1996. Haar jongste roman is La mémoire de l'air (Gallimard, 2014). Dit jaar verschijnt Dans la maison un grand cerf.

georganiseerd door Passa Porta Centrale for contemporary art

15:00 – 15:15
My parcours
Aura Xilonen
De Keuze van de Kosmos
ENInterviewSigneersessie

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Aura Xilonen.

Signeersessie Auro Xilonen: zat 16u30, Passa Porta Bookshop

met Aura Xilonen en Lies Steppe

© Andrés Lobato

De Mexicaanse Aura Xilonen (1995) was al een veel geprezen cineaste en gooit nu hoge ogen met haar debuutroman Campeón Gabacho (Premio Mauricio Achar). De jury loofde 'de volwassen vorm van een roman die op verschillende niveaus speelt met de taal'. Xilonen schrijft over immigratie en doet dat in een originele en experimentele stijl. Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt de Nederlandse vertaling, De cowboykampioen.

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt Uitgeverij Wereldbibliotheek Embassy of Mexico in Brussels

15:00 – 15:30
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Antoine Boute
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met dichter Antoine Boute dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op op de Oude Graanmarkt.

met Antoine Boute Peter Holvoet-Hanssen

alle rechten voorbehouden

Antoine Boute (1978) is een van de opmerkelijkste experimentele dichters in Franstalig België. In zijn meervoudige oeuvre geeft hij blijk van een sterke persoonlijkheid, tegelijk eigenzinnig en hybride, verontrustend en opwindend. Deze filosoof, schrijver, klankdichter, ‘pornolettrist’, conceptueel profeet en naturalist legt zich ook toe op grafische poëzie, collectief schrijven  en de organisatie van literaire evenementen.

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

15:00 – 16:00
My parcours
Léonie Bischoff & Lies Van Gasse
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Lies Van Gasse en Léonie Bischoff tonen je de ultieme waarheid en schuwen het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik.

met Léonie Bischoff Lies Van Gasse

alle rechten voorbehouden

Léonie Bischoff (Genève, 1981) studeerde aan het Institut Saint-Luc in Brussel. In 2009 viel ze op met een eerste verhaal in de bundel Phantasmes. Princesse Suplex, haar eerste strip, gaat over een jonge vrouw die kantoorbediende is tijdens de werkweek en worstelaar in het weekend. In 2014 illustreert ze in samenwerking met scenarist Olivier Bocquet de stripbewerkingen van IJsprinses en Predikant van Camilla Läckberg.

© Annemarie Estor

Lies van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Van Gasse profileert zich met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed. Met Peter Theunynck publiceerde ze in 2016 de graphic novel Nel, een zot geweld. In datzelfde jaar verscheen Exodus, een graphic poem op basis van de gelijknamige cyclus van H.C. Pernath.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

15:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Si j'étais un livre...
Familieworkshop met André Letria
FRWorkshopSigneersessieKids8+

Een speels en creatief atelier rond het bedenken van onverwachte combinaties tussen woord en beeld, onder begeleiding van André Letria. Deze Portugese illustrator maakte met zijn vader Als ik een boek was…, een wonderlijk prentenboek waarin je ziet wat een boek allemaal kan doen. Voor max. 12 kinderen en ouders. Gelieve te reserveren: mail@abc-web.be

met André Letria

© Joana Berrones

André Letria (1973) is een bekende Portugese illustrator en uitgever van voornamelijk kinderboeken. Zijn werk is gepubliceerd in verschillende talen en werd o.a. bekroond met de Gulbenkian Award en de Portugese Illustration Award. Nederlandse titels zijn Ik wil een toverbril (met Carla Maia de Almeida, De Vier Windstreken, 2013), Ren pompoentje, ren (met Eva Mejuto, Tectum Junior, 2011) en Als ik een boek was (met José Jorge Letria, vert. Bart Vonck, Book Island, 2015).

georganiseerd door Passa Porta ABC Transbook

15:30 – 15:45
My parcours
Erika Fatland
De Keuze van de Kosmos
ENInterview

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Erika Fatland. 

met Erika Fatland en Lies Steppe

© Reineord

De Noorse schrijfster en antropologe Erika Fatland (1983) spreekt zeven talen en woonde in veel verschillende landen. Haar laatste bœk, Sovjetistan (De Geus, 2017), is een reisverhaal door de vijf voormalige Sovjetlanden, Kazachstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. In 2016 werd Fatland door het Europese platform Literary Europe Live gekozen als een van de 10 New Voices from Europe.

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Koninklijke Noorse Ambassade in België Muntpunt NORLA Uitgeverij De Geus

15:30 – 16:30
My parcours
Ece Temelkuran over Turkije
In gesprek met Inge Vrancken
ENInterview

Politiek journaliste en romanauteur Ece Temelkuran schreef met Turkey: The Insane and the Melancholy een indringend boek over de sociale, culturele en politieke crisis in haar land. Ze praat erover met Inge Vrancken, hoofdredacteur van het Journaal en Midden-Oostenspecialiste.

met Ece Temelkuran en Inge Vrancken

all rights reserved

Ece Temelkuran (1973) is auteur, journaliste en politiek commentator, en schrijft voor o.a. The Guardian en Le Monde Diplomatique. Zij behandelt ook onderwerpen die in Turkije zeer controversieel worden bevonden, zoals de Koerdische en Armeense kwestie, de vrouwenbeweging en de kwestie van politieke gevangenen. Haar roman Het geluid van bananen verscheen in 2013 in het Nederlands. In 2015 was zij ook writer-in-residence bij Passa Porta. In 2016 verscheen Turkey: The Insane and the Melancholy.

georganiseerd door Passa Porta Café Rits

15:30 – 16:30
My parcours
Maylis de Kerangal
Panoplie littéraire par Jean-Baptiste Gendarme
FRInterview

Met zijn rubriek in het literaire tijdschrift Décapage als voorbeeld vraagt Jean-Baptiste Gendarme de bekende Franse schrijfster Maylis de Kerangal om aan de hand van teksten, foto’s en documenten haar literaire voorbeelden te presenteren.

met Maylis de Kerangal en Jean-Baptiste Gendarme

© Catherine Hélie

Maylis de Kerangal (1967) is een van de bekendste nieuwe Franse schrijfsters die ook in het Nederlands worden vertaald. Bij Verticales publiceerde ze vijf romans, onder meer Corniche Kennedy, Naissance d’un pont (2010, Prix Médicis) en De levenden herstellen (2014, verfilmd door Katell Quillévéré), naast een novellenbundel en de korte roman Tangente vers l’est (2012). Sindsdien verschenen ook À ce stade de la nuit (2014, Guérin) en Un chemin de table (2016, Seuil).

Jean-Baptiste Gendarme werd in 1978 geboren in Reims en publiceerde zijn eerste vijf boeken bij Gallimard. In 2014 verscheen Splendeurs et misères de l'aspirant écrivain (Flammarion). Hij is ook oprichter en hoofdredacteur van het literaire tijdschrift Décapage.

georganiseerd door Passa Porta La Bellone

15:30 – 16:30
My parcours
Jean-Baptiste Del Amo & Marcus Malte
In gesprek met Ysaline Parisis
FRInterviewSigneersessie

De eerste schreef Règne animal, de tweede Le garçon: nieuwe Franse romans die onlangs hoge ogen gooiden. Uit beide spreekt eenzelfde, bijna dierlijke levenskracht. De auteurs ontmoeten elkaar hier voor het eerst.

met Jean-Baptiste Del Amo Marcus Malte en Ysaline Parisis

alle rechten voorbehouden

Vanaf Une éducation libertine, zijn eerste roman, krijgt Jean-Baptiste Del Amo overal lof toegezwaaid. Het boek is finalist van de Prix Goncourt en wordt bekroond met de Goncourt voor het beste romandebuut. Daarna volgen Le sel en Pornographia (Gallimard). In september 2016 doet de veganistische auteur weer van zich spreken met Règne animal, het verhaal van een familiebedrijf dat uitgroeit tot een industriële veefokkerij.

© Raphael Gaillarde

Marcus Malte laat zich niet in een vakje stoppen. Na een opstapje in jazz en rock maakte hij de sprong naar de literatuur met de detectiveroman Le doigt d’Horace. Daarna volgden drie thrillers: Carnage, constellation, Garden of love en Les harmoniques. Maar hij waagde zich ook aan de novelle, het stripverhaal en de kinder- en jeugdliteratuur. Voor Le garçon, een schitterende roman over een wolfskind dat voor het eerst mensen ontmoet, kreeg hij meer dan verdiend de Prix Femina 2016.

Ysaline Parisis is journalist en literatuurcriticus. Ze schrijft voor Focus en Le Vif/L’Express, waarvan ze de cultuurpagina’s coördineert. Ze werkt geregeld samen met de RTBF en Passa Porta.
 

georganiseerd door Passa Porta La Bellone

15:30 – 16:30
My parcours
Literaire stadswandeling
Gids: Jan Dorpmans
NLWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Van de Woestijne, Maeterlinck en Tolstoj passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

15:30 – 16:30
My parcours
Ruth Lasters & Eugène Savitzkaya
Vertalerscollectief
FR, NLLezingInterviewSigneersessie

Het Vertalerscollectief van Passa Porta buigt zich al jaren over het werk van Vlaamse en Franstalig-Belgische dichters. Twee van hen, Ruth Lasters (Lichtmeters) en Eugène Savitzkaya (À la cyprine), lezen voor en wisselen van gedachten met de vertalers van het collectief, vertegenwoordigd door Katelijne De Vuyst et Pierre Geron.

met Eugène Savitzkaya Ruth Lasters en Piet Joostens

© Marie André

Eugène Savitzkaya (1955) is een van de belangrijkste en origineelste Franstalige Belgische auteurs, bekend van o.a. Marin mon cœur en Exquise Louise. Op het vorige Passa Porta Festival presenteerde hij zijn roman Fraudeur (Prix Rossel 2015) en de gedichtenbundel À la cyprine (2015), beide uitgegeven bij Editions de Minuit. Savitzkaya werkt ook vaak samen met het Brusselse theatergezelschap Transquinquennal.

© Koen Broos

Ruth Lasters (1979) schrijft poëzie, columns en romans. Haar dichtbundel Vouwplannen werd bekroond met de prijs van Het Liegend Konijn 2009. In 2015 ontving ze de gedeelde Turingprijs. Haar tweede bundel Lichtmeters werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2016 en genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2017. Naast het schrijven werkt ze als zorgcoördinator in Borgerhout.

ruthlasters.be 

Piet Joostens (1972) is schrijver, vertaler en programmamedewerker van Passa Porta. Recente titels zijn Over de vriend (De Bezige Bij, 2012) en Vaarwel en beste wensen. Poëzie en polemieken van Pier Paolo Pasolini (Polis, 2016).

georganiseerd door Passa Porta

15:30 – 16:30
My parcours
De nieuwe seksistische talkshow
Niña Weijers & Simone Van Saarloos
NLInterview

Niña Weijers en Simone van Saarloos gaan in hun seksistische talkshow in gesprek met schrijfsters Tinneke Beeckman, Heleen Debruyne en Rebekka De Wit, die er níet zitten omdat ze vrouw zijn.

met Heleen Debruyne Niña Weijers Rebekka de Wit Simone van Saarloos Tinneke Beeckman

© Michiel Hendryckx

Heleen Debruyne (1988) debuteerde in 2016 bij De Bezige Bij met de tragikomische roman De Plantrekkers, waarin verschillende mensen en nationaliteiten samenkomen in een Vlaams provinciestadje. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek, werkt voor radio Klara en schrijft columns voor o.a. De Morgen en deBuren.

heleendebruyne.be

© Annaleen Louwes

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!  Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties waarmee ze de Anton Wachterprijs won. 

© Ilja Keizer

Rebekka de Wit (1985) is schrijver, columnist en theatermaker. Haar debuutroman We komen nog één wonder tekort (Atlas Contact, 2016) is een geestig en droevig coming-of-age verhaal. Vanaf 2016 heeft ze de artistieke leiding bij theatergroep De Tijd.

© Roger Cremers

Simone van Saarloos (1990) is een Nederlandse schrijfster en columniste voor o.a. nrc.next, De Correspondent, Das Mag en Vrij Nederland. Met Niña Weijers presenteerde zij in Amsterdam een maandelijkse 'seksistische talkshow' met vrouwelijke gasten uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek. Zij publiceerde o.a. het pamflet Het monogame drama (De Bezige Bij, 2015) en de gedichtenbundel Ik deug/deug niet (Nijgh & Van Ditmar, 2015).

© Koen Broos

Tinneke Beeckman (1976) is filosofe en politiek commentator. Zij doceert aan de door Alain de Botton opgerichte School of Life in Antwerpen en publiceert artikelen in o.a. De Standaard en De Morgen. In 2015 verscheen bij De Bezige Bij haar boek Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting. Over het denken van Spinoza publiceerde zij o.a. Door Spinoza’s lens (Pelckmans, 2012, Polis, 2016).

tinnekebeeckman.com

georganiseerd door Passa Porta De Markten

16:00 – 16:15
My parcours
Randall Casaer
De Keuze van de Kosmos
NLInterview

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Randall Casaer. 

met Randall Casaer en Lies Steppe

alle rechten voorbehouden

Randall Casaer (1967) is een Belgische tekenaar-schrijver, dichter, illustrator, cabaretregisseur en gewezen performer. In 2007 sloeg zijn stripdebuut Slaapkoppen in als een bom. Sindsdien vonden vele grafisch-tekstuele parels van zijn hand - illustraties, beeldromans en -gedichten - de weg naar het grote publiek.

randallcasaer.com

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

16:30 – 16:45
My parcours
Marek Šindelka
De Keuze van de Kosmos
ENInterview

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Marek Šindelka. 

met Marek Šindelka en Lies Steppe

alle rechten voorbehouden

Marek Šindelka (1984) wordt omschreven als een Tsjechisch supertalent. Zijn oeuvre bestaat uit romans, dichtbundels en een graphic novel, waarvoor hij met diverse prijzen werd bekroond. Zijn roman Anna in kaart gebracht (Das Mag, 2016) is een weemoedig portret van een ongrijpbaar meisje én een vlijmende cultuurkritiek op hipsters, citymarketeers en de entertainment industrie. 


 

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

16:30 – 17:00
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Antoine Boute
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met dichter Antoine Boute dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op op de Anspachlaan. 

met Antoine Boute Peter Holvoet-Hanssen

alle rechten voorbehouden

Antoine Boute (1978) is een van de opmerkelijkste experimentele dichters in Franstalig België. In zijn meervoudige oeuvre geeft hij blijk van een sterke persoonlijkheid, tegelijk eigenzinnig en hybride, verontrustend en opwindend. Deze filosoof, schrijver, klankdichter, ‘pornolettrist’, conceptueel profeet en naturalist legt zich ook toe op grafische poëzie, collectief schrijven  en de organisatie van literaire evenementen.

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

16:30 – 17:15
My parcours
Lezing van onuitgegeven teksten
Workshop hedendaags schrijven, La Cambre
Lezing

In 2016 ging aan La Cambre een nieuwe opleiding van start: het ‘Atelier des écritures contemporaines’. De studenten schrijven het hele jaar door aan een boek onder begeleiding van gevestigde namen uit de Belgische en Franse literatuur. Ze lezen een fragment voor uit hun boek in wording.

georganiseerd door Beursschouwburg

16:30 – 17:30
My parcours
Flore Balthazar & Judith Vanistendael
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Flore Balthazar en Judith Vanistendael tonen je de ultieme waarheid en schuwen daarbij het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik.

met Flore Balthazar Judith Vanistendael

© Eggermont

Flore Balthazar maakt illustraties en tekent stripverhalen. Ze debuteert met de reeks Miss Annie, een samenwerking met Frank Le Gall. In 2015 maakt ze met Jean-Luc Cornette het geslaagde album Frida Kahlo, waarin de Mexicaanse kunstenares, haar man Diego Rivera en Leon Trotski elkaars pad kruisen.

© Daphne Titeca

Judith Vanistendael (1974) is een Brusselse striptekenares en illustratrice. In 2007 verscheen deel een van haar succesvolle album De maagd en de neger, Papa en Sofie, gevolgd door Deel 2, Leentje en Sofie in 2009. Drie jaar later publiceerde ze Toen David zijn stem verloor en Pelgrim of niet, een voettocht naar Santiago de Compostela. Haar jongste boek is Mikel, een beeldroman i.s.m. Mark Bellido over terrorisme in Baskenland.

judithvanistendael.wordpress.com

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

17:00 – 17:15
My parcours
Simone van Saarloos
De Keuze van de Kosmos
NLInterview

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Simone van Saarloos. 

met Simone van Saarloos en Lies Steppe

© Roger Cremers

Simone van Saarloos (1990) is een Nederlandse schrijfster en columniste voor o.a. nrc.next, De Correspondent, Das Mag en Vrij Nederland. Met Niña Weijers presenteerde zij in Amsterdam een maandelijkse 'seksistische talkshow' met vrouwelijke gasten uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek. Zij publiceerde o.a. het pamflet Het monogame drama (De Bezige Bij, 2015) en de gedichtenbundel Ik deug/deug niet (Nijgh & Van Ditmar, 2015).

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

17:00 – 18:00
My parcours
Ivan Jablonka
In gesprek met Myriam Leroy
FRInterviewSigneersessie

In Laëtitia analyseert de Franse auteur Ivan Jablonka een fait divers uit 2011. Zo rekt hij de literatuur op richting onderzoeksjournalistiek. Dit polemische boek is ook een literair grafmonument voor een vrouw die door mannen werd kapotgemaakt.

met Ivan Jablonka en Myriam Leroy

alle rechten voorbehouden

Ivan Jablonka (Parijs, 1973) doceert geschiedenis aan de universiteit Paris-XIII. Hij publiceerde vier boeken over kinderen en welzijnswerk. In 2012 verscheen Histoire des grands-parents que je n’ai pas eus, over zijn in Auschwitz vermoorde grootouders van vaderszijde, in 2016 gevolgd door Laëtitia ou la fin des hommes (Prix Médicis). Hij is ook redacteur van de reeksen ‘La République des Idées’ (Seuil) en ‘La Vie des Idées’ (PUF).

Cultuurjournalist Myriam Leroy is onder meer actief op het eerste kanaal van de RTBF, waar ze met Coupé au montage een eigen programma heeft. Met haar theaterdebuut Cherche l'amour (2016) trok ze volle zalen.
 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

17:00 – 18:00
My parcours
Mikhail Zygar over het Rusland van Poetin
In gesprek met Peter Vermeersch
ENInterviewSigneersessie

In zijn controversiële boek All the Kremlin’s Men beschrijft Mikhaïl Zygar de rise to power en de ambities van Ruslands nummer één. Nu werkt Zygar aan een onafhankelijke geschiedschrijving van Rusland. Een gesprek over macht, persvrijheid en internationale politiek.

met Mikhail Zygar en Peter Vermeersch

© James Hill

Mikhail Zygar (1981) is een Russische schrijver, journalist en filmmaker. Van 2010 tot 2015 leidde hij de onafhankelijke televisiezender Dozhd, die onder vuur kwam te liggen vanwege de berichtgeving over Oekraïne. Na jarenlange bedreigingen verliet hij zijn geboorteland. Zijn bekendste boek All the Kremlin’s Men: Inside the Court of Vladimir Putin (2016) is gebaseerd op interviews met politici uit Poetins entourage. Nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj prees het als ‘de eerste steekhoudende beschrijving die ik heb gelezen van alles wat de voorbije twintig jaar is gebeurd.’

Peter Vermeersch (1972) is schrijver, dichter, en als slavist en politiek wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Leuven. Zijn boek Ex. Over een land dat zoek is (De Bezige Bij, 2014) werd bekroond met de Prijs Letterkunde 2016 van de provincie West-Vlaanderen.

georganiseerd door Passa Porta Café Rits PEN Belgique PEN België

17:00 – 18:00
My parcours
Dimitri Verhulst
In gesprek met Annelies Van Herck
NLInterviewSigneersessie

Dimitri Verhulst praat over zijn reiservaringen voor het VPRO-programma Made in Europe. Aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen ontrafelt hij de Europese identiteit en onderzoekt het culturele DNA van ons werelddeel.

met Dimitri Verhulst en Annelies Van Herck

© Nathalie de Clercq

Dimitri Verhulst (1972) is een van de bekendste schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Onlangs verscheen bij Atlas Contact Het leven gezien van beneden.

Annelies Van Herck (1975) is een Belgisch nieuwsanker en presentatrice bij de VRT. Ze presenteert Het Journaal en het actualiteitenprogramma Koppen XL

georganiseerd door Passa Porta De Markten

17:00 – 18:00
My parcours
Randall Casaer, Lies Van Gasse, Wide Vercnocke
In gesprek met Annemie Tweepenninckx
NLInterviewIllustratiePoëzieSigneersessie

Aan de hand van beelden uit hun werk praten drie tekentalenten over het jonge genre graphic poetry. Een gesprek over de kruispunten tussen tekening en poëzie en de onafscheidelijkheid van taal en beeld.

met Lies Van Gasse Randall Casaer Wide Vercnocke

© Annemarie Estor

Lies van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Ze schreef de bundels Hetzelfde gedicht steeds weer, Brak de waterdrager en Wenteling. Van Gasse profileert zich met mengvormen van poëzie en beeld. Zo verraste ze met de graphic poems Sylvia, Waterdicht en Zand op een Zeebed. Met Peter Theunynck publiceerde ze in 2016 de graphic novel Nel, een zot geweld. In datzelfde jaar verscheen Exodus, een graphic poem op basis van de gelijknamige cyclus van H.C. Pernath.

alle rechten voorbehouden

Randall Casaer (1967) is een Belgische tekenaar-schrijver, dichter, illustrator, cabaretregisseur en gewezen performer. In 2007 sloeg zijn stripdebuut Slaapkoppen in als een bom. Sindsdien vonden vele grafisch-tekstuele parels van zijn hand - illustraties, beeldromans en -gedichten - de weg naar het grote publiek.

randallcasaer.com

© Athos Burez

Wide Vercnocke (1985) studeerde in 2010 af aan Sint-Lukas Brussel als Master illustratie/beeldverhaal. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor o.a. Focus Knack en Bruzz. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 volgde zijn tweede album Wildvlees en in 2016 Narwal (uitgeverij Bries).

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

17:00 – 18:00
My parcours
Vertaalduel
Charles Recoursé & Nicolas Richard (scheidsrechter: Lorent Corbeel)
FRPerformanceGame

Als doorgewinterde Franse vertalers die wel van een uitdaging houden, nemen Charles Recoursé en Nicolas Richard dezelfde Engelse tekst onder handen. Voor welke problemen kwamen ze te staan en hoe losten ze die op? En welke vertaling vind jij de beste?

met Lorent Corbeel Charles Recoursé Nicolas Richard

Lorent Corbeel is de hoofdredacteur van Karoo, een cultureel samenwerkingsverband/webplatform dat ook elke zes maanden een mook uitgeeft.
 

Charles Recoursé (° 1982) was eerst actief in de uitgeefwereld en richt zich sinds 2012 volledig op het vertalen. Hij vertaalde onder anderen David Foster Wallace, Lydia Millet, Simon Reynolds, Tao Lin en Richard Krawiec naar het Frans.
 

Nicolas Richard (° 1963) vertaalt sinds 1990 Engelstalige auteurs als Russell Hoban, Thomas Pynchon, William Kotzwinkle en Woody Allen naar het Frans. Voor zijn vertaling van Riddley Walker (Russell Hoban) kreeg hij in 2013 de Maurice-Edgar Coindreau-prijs van de Société des Gens de Lettres.
 

georganiseerd door Passa Porta Librairie Tulitu

17:00 – 18:00
My parcours
Literary Walk
Gids: Jan Dorpmans
ENWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Charlotte Brontë, Marx en Tolstoj passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

17:00 – 18:00
My parcours
Maylis de Kerangal & Emmanuel Noblet
In gesprek met David Courier
FRDebatSigneersessie

Emmanuel Noblet oogstte veel succes met zijn toneelbewerking van Maylis de Kerangals roman De levenden herstellen. De schrijfster en de regisseur wisselen van gedachten over hoe je een roman voor een ander medium bewerkt.

met Emmanuel Noblet Maylis de Kerangal en David Courier

© Aglaé Bory

Emmanuel Noblet speelt al 15 jaar toneel en is ook te zien op het grote en kleine scherm. In 2015 oogst zijn monoloog Réparer les vivants, een bewerking van de gelijknamige roman van Maylis de Kerangal, veel bijval op het OFF-festival in Avignon. Op vraag van Mathias Enard regisseert Noblet ook een lezing/concert van diens roman Boussole tijdens de Rencontres Inattendues in Doornik.

© Catherine Hélie

Maylis de Kerangal (1967) is een van de bekendste nieuwe Franse schrijfsters die ook in het Nederlands worden vertaald. Bij Verticales publiceerde ze vijf romans, onder meer Corniche Kennedy, Naissance d’un pont (2010, Prix Médicis) en De levenden herstellen (2014, verfilmd door Katell Quillévéré), naast een novellenbundel en de korte roman Tangente vers l’est (2012). Sindsdien verschenen ook À ce stade de la nuit (2014, Guérin) en Un chemin de table (2016, Seuil).

David Courier is journalist en cultuurblogger voor onder meer Bx1. Gedreven door zijn passie voor literatuur, theater en fotografie zoekt hij kunstenaars op in televisiestudio’s en daarbuiten.
 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

17:30 – 17:45
My parcours
Niña Weijers
De Keuze van de Kosmos
NLInterview

Muntpunt en Passa Porta lanceren een sonde naar de uiterste regionen van de kosmos. Enkel het allerbeste van de mensheid krijgt een plek aan boord. Welke buitenaards goede boeken, films en platen mogen mee? Gastvrouw Lies Steppe vraagt het aan Niña Weijers.

met Niña Weijers en Lies Steppe

© Annaleen Louwes

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!  Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties waarmee ze de Anton Wachterprijs won. 

Lies Steppe is radiomaker bij Klara, presenteert al bijna tien jaar Jazz Middelheim en bracht als zangeres twee albums uit met haar groep Steppe. Afgelopen zomer bracht ze samen met Christophe Vekeman de countryreeks Hillbilly Fever op Klara.

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

17:30 – 18:30
My parcours
Christophe Van Gerrewey
BXL Universel
NLLezing

Beeldend kunstenares Ana Torfs nodigde schrijver Christophe Van Gerrewey uit om haar verhalenmachine Story Generator te activeren en eindeloze vertakkingen te genereren. Aansluitend kun je ook de expositie BXL UNIVERSEL bezoeken. 

met Christophe Van Gerrewey

© Koen Broos

Christophe Van Gerrewey (1982) laat zich al jaren in diverse bladen opmerken als een tegendraads en veelzijdig essayist en verhalenschrijver. In 2008 won hij de Prijs voor Jonge Kunstkritiek in de categorie recensie en essay. Met de roman Op de hoogte (De Bezige Bij, 2012) won hij de Debuutprijs. In 2013 verscheen zijn tweede roman Trein met vertraging en in 2015 de essaybundel Over alles en voor iedereen. Van Gerrewey is redacteur van DW B en van het architectuurtijdschrift OASE.

georganiseerd door Passa Porta Centrale for contemporary art

18:00 – 18:30
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Antoine Boute
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met dichter Antoine Boute dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op in de Auguste Ortsstraat. 

met Antoine Boute Peter Holvoet-Hanssen

alle rechten voorbehouden

Antoine Boute (1978) is een van de opmerkelijkste experimentele dichters in Franstalig België. In zijn meervoudige oeuvre geeft hij blijk van een sterke persoonlijkheid, tegelijk eigenzinnig en hybride, verontrustend en opwindend. Deze filosoof, schrijver, klankdichter, ‘pornolettrist’, conceptueel profeet en naturalist legt zich ook toe op grafische poëzie, collectief schrijven  en de organisatie van literaire evenementen.

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

18:00 – 18:45
My parcours
Lezing van onuitgegeven teksten
Workshop hedendaags schrijven, La Cambre
Lezing

In 2016 ging aan La Cambre een nieuwe opleiding van start: het ‘Atelier des écritures contemporaines’. De studenten schrijven het hele jaar door aan een boek onder begeleiding van gevestigde namen uit de Belgische en Franse literatuur. Ze lezen een fragment voor uit hun boek in wording.

18:00 – 19:00
My parcours
Randall Casaer & Emilie Plateau
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Randall Casaer en Emilie Plateau tonen je de ultieme waarheid en schuwen het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik. 

met Emilie Plateau Randall Casaer

alle rechten voorbehouden

Na haar studie beeldende kunsten in Montpellier volgt Emilie Plateau de lokroep van het Belgische stripverhaal en vestigt zich in Brussel. Met een notitieboekje in de aanslag observeert ze het leven van alle dag en schetst een sociologisch portret van haar omgeving. Comme un plateau (2012), haar eerste bundel, gaat over haar Belgische ervaringen. In 2016 publiceert ze samen met Juliette Saumande het boek/spel De ville en ville (Fleurus).

alle rechten voorbehouden

Randall Casaer (1967) is een Belgische tekenaar-schrijver, dichter, illustrator, cabaretregisseur en gewezen performer. In 2007 sloeg zijn stripdebuut Slaapkoppen in als een bom. Sindsdien vonden vele grafisch-tekstuele parels van zijn hand - illustraties, beeldromans en -gedichten - de weg naar het grote publiek.

randallcasaer.com

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

18:30 – 19:30
My parcours
Fawzia Zouari
In gesprek met Vanessa Herzet
FRInterviewSigneersessie

De Tunesische schrijfster en journaliste Fawzia Zouari is de winnaar van de prestigieuze Prix des cinq continents de la Francophonie 2016, waarvan Passa Porta de Belgische partner is.

met Fawzia Zouari en Vanessa Herzet

alle rechten voorbehouden

Fawzia Zouari (Tunesië, 1955) is schrijfster en journaliste voor het weekblad Jeune Afrique. Haar tien boeken tot nog toe gaan voornamelijk over Maghrebijnse vrouwen in Europa. In 2016 won ze met Le corps de ma mère de Prix des Cinq Continents de la Francophonie. Onlangs was ze redacteur van het collectieve werk Douze musulmans parlent de Jésus (Desclée de Brouwer).

Vanessa Herzet studeerde talen, Romaanse letterkunde en godsdienstgeschiedenis, waarna ze schrijfworkshops ging geven. Ze is artistiek directeur van Les Parlantes, werkt mee aan de Brussels Book Days en geeft les in de Haute Ecole van de stad Luik.
 

georganiseerd door Passa Porta Librairie Tulitu

18:30 – 19:30
My parcours
Erika Fatland & Jeroen Theunissen
ENInterviewSigneersessie

In Sovjetistan neemt de Noorse schrijfster en antropologe Erika Fatland de lezer mee op een reis door Turkmenistan, Kazachstan, Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Via prikkelende observaties en absurde verhalen toont ze een nooit eerder beschreven glimp van een bijzondere wereld.

met Erika Fatland Jeroen Theunissen

© Reineord

De Noorse schrijfster en antropologe Erika Fatland (1983) spreekt zeven talen en woonde in veel verschillende landen. Haar laatste bœk, Sovjetistan (De Geus, 2017), is een reisverhaal door de vijf voormalige Sovjetlanden, Kazachstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. In 2016 werd Fatland door het Europese platform Literary Europe Live gekozen als een van de 10 New Voices from Europe.

© Koen Broos

Jeroen Theunissen (1977) is schrijver van verhalen, poëzie en romans. In 2004 debuteerde hij met de roman De onzichtbare. Hij publiceerde de dichtbundels Thuisverlangen (2005) en Het zit zo (2009), de verhalenbundel Het einde (2006) en de romans Een vorm van vermoeidheid (2008), De stolp (2010), De omwegen (2013) en Onschuld (2014). In 2015 verscheen zijn dichtbundel Hier woon je. Zijn boeken worden uitgegeven bij De Bezige Bij.

georganiseerd door Passa Porta Koninklijke Noorse Ambassade in België Gaïa Editions De Markten NORLA Uitgeverij De Geus

18:30 – 19:30
My parcours
Fikry El Azzouzi, Thomas Gunzig, Nathalie Skowronek, Judith Vanistendael, Christophe Vekeman, Isabelle Wéry
Presentatie: Béatrice Delvaux
NL > FRFR > NLLezingIllustratieSigneersessie

Passa Porta vroeg vijf schrijvers met een nieuwe tekst te reageren op Dimitri Verhulsts oproep om ‘de aanslagen van gruwel te beantwoorden met aanslagen van schoonheid, aanslagen van literatuur.’ Tekenares Judith Vanistendael brengt hun teksten live tot leven.

met Christophe Vekeman Fikry El Azzouzi Isabelle Wéry Judith Vanistendael Nathalie Skowronek Thomas Gunzig en Béatrice Delvaux

© Jonas Lampens

Christophe Vekeman (1972) is schrijver van romans, essays, reportages, poëzie, columns en theaterteksten. In 2016 publiceerde hij een autobiografisch geïnspireerd boek over countrylegende Johnny Paycheck en de gedichtenbundel Dit is geen slaapkamer meer nu. Vekemans voornaamste thema is de liefde, terwijl zijn stijl niet anders kan worden omschreven dan als virtuoos, beeldrijk én muzikaal.

© Jimmy Kets

Fikry El Azzouzi (1978) is schrijver van romans, theaterteksten en columns (o.a. in De Morgen). Na zijn goed ontvangen debuutroman Het Schapenfeest (2010) en de novelle De handen van Fatma (2013) won hij in 2014 de Arkprijs van het Vrije Woord voor Drarrie in de nacht. In 2016 verscheen zijn jongste roman Alleen zij en speelde zijn theaterstuk Malcolm X in de KVS. Uitgeverij EPO publiceerde het gelijknamige boek.

alle rechten voorbehouden

© Daphne Titeca

Judith Vanistendael (1974) is een Brusselse striptekenares en illustratrice. In 2007 verscheen deel een van haar succesvolle album De maagd en de neger, Papa en Sofie, gevolgd door Deel 2, Leentje en Sofie in 2009. Drie jaar later publiceerde ze Toen David zijn stem verloor en Pelgrim of niet, een voettocht naar Santiago de Compostela. Haar jongste boek is Mikel, een beeldroman i.s.m. Mark Bellido over terrorisme in Baskenland.

judithvanistendael.wordpress.com

© Aline Frisch

Nathalie Skowronek debuteerde ‘rijkelijk laat’ (haar eigen woorden) met Karen et moi, een roman als eerbetoon aan Karen Blixen. Vervolgens verscheen het zeer persoonlijke Max, en apparence, het verhaal van haar grootvader die Auschwitz overleefde. In 2015 maakte ze indruk met het korte essay La Shoah de Monsieur Durand, over hoe de vierde generatie Joden na Auschwitz omgaat met de herinnering. In maart 2017 publiceert ze Un monde sur mesure.

© B. Maindiaux

De Belgische auteur Thomas Gunzig is een vertrouwde stem op RTBF-radio en staat bekend om zijn zwarte humor. In 2001 ontving hij de Prix Rossel voor Mort d'un parfait bilingue en in 2016 de driejaarlijkse romanprijs van de Franse Gemeenschap voor Manuel de survie à l'usage des incapables. Daarnaast werkte hij samen met Jaco Van Dormael aan het toneelstuk Kiss & Cry en de film Le tout nouveau testament.

Na tien jaar als hoofdredacteur van de krant Le Soir is Béatrice Delvaux er nu de eerste hoofdartikelschrijver. Ze staat vooral bekend om haar analyses en standpunten betreffende communautaire en sociale kwesties in België.
 

georganiseerd door Passa Porta Literary Europe Live Beursschouwburg

18:30 – 19:30
My parcours
Joost Vandecasteele & Emily Short
Interview: Gaea Schoeters
ENInterviewSigneersessie

Gaea Schoeters in gesprek met Joost Vandecasteele en Emily Short over literatuur in het digitale tijdperk. Welke mogelijkheden biedt de cross-over tussen schrijven en games bedenken, en welke toekomst hebben interactieve verhalen?

met Emily Short Joost Vandecasteele en Gaea Schoeters

alle rechten voorbehouden

Emily Short is actief op het vlak van interactieve fictie, verhaalontwerp en gespreksstructuren. Op dit ogenblik is ze Character Engine Product Manager bij Spirit AI. Ze heeft meer dan twintig sologames op haar naam, werkte mee aan indiegames als Sunless Sea en was game-ontwikkelaar voor onder meer Telltale Games.
 

alle rechten voorbehouden

Joost Vandecasteele (1975) is schrijver, theatermaker en columnist. In 2010 won hij de Vlaamse Debuutprijs voor Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. Zijn romans Opnieuw en opnieuw en opnieuw en Massa werden genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. In 2017 verschijnen de geïllustreerde roman Bella (Lebowski) en de literaire game Winter. Vanaf februari 2017 speelt de fictiereeks Generatie B, waarvoor Vandecasteele het script schreef, op Canvas.

Gaea Schoeters (1976) is een Vlaamse auteur, scenarist en journalist. Samen met videogameontwikkelaar Tale of Tales werkt ze aan een game gebaseerd op haar meest recente roman, De kunst van het vallen (De Bezige Bij Antwerpen, 2014).

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg British Council PILEn

18:30 – 19:30
My parcours
Marek Šindelka
In gesprek met Peter Vermeersch
ENInterviewSigneersessie

Ontmoet Marek Šindelka, een van de beste jonge vertegenwoordigers van het nieuwe gouden tijdperk in de Tsjechische literatuur. Zijn jongste roman Únava materiálu ('Materiaalmoeheid', 2016) is de eerste Tsjechische roman over de vluchtelingencrisis. In het Nederlands verscheen onlangs Anna in kaart gebracht. 'Grootse literatuur.' (de Volkskrant

met Marek Šindelka en Peter Vermeersch

alle rechten voorbehouden

Marek Šindelka (1984) wordt omschreven als een Tsjechisch supertalent. Zijn oeuvre bestaat uit romans, dichtbundels en een graphic novel, waarvoor hij met diverse prijzen werd bekroond. Zijn roman Anna in kaart gebracht (Das Mag, 2016) is een weemoedig portret van een ongrijpbaar meisje én een vlijmende cultuurkritiek op hipsters, citymarketeers en de entertainment industrie. 


 

Peter Vermeersch (1972) is schrijver, dichter, en als slavist en politiek wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Leuven. Zijn boek Ex. Over een land dat zoek is (De Bezige Bij, 2014) werd bekroond met de Prijs Letterkunde 2016 van de provincie West-Vlaanderen.

georganiseerd door Passa Porta Tsjechisch Centrum RITCS Café

19:30 – 19:50
My parcours
Arash Chakeri
Muziek

Begin vorig jaar vroeg de Iraanse zanger en schrijver Arash Chakeri asiel aan in België. Zijn werk is in eigen land verboden. Passa Porta ondersteunt zijn verblijf in het kader van ICORN (International Cities of Refuge Network). In de BartleBar brengt hij een aantal van zijn ontroerende liederen over liefde, vluchten en ballingschap.

met Arash Chakeri

© Nick Dessauvages

Arash Chakeri (1982) is een Iraanse zanger, schrijver en dichter. De laatste jaren werd hij in zijn land geregeld aangevallen, bedreigd en gearresteerd. In 2015 verliet hij Iran. Nu zoekt hij asiel in België, waar hij wordt gesteund door Passa Porta in het kader van ICORN (International Cities of Refuge Network), met de steun van de Stad Brussel en ProtectDefenders.eu.

www.icorn.org

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

20:00 – 00:00
My parcours
Duality
Een swingende avond in het teken van het getal 2
NL, FR, ENLezingPerformanceMuziekIllustratie

Op verschillende plaatsen in de schouwburg vormen schrijvers, dichters, slammers en illustratoren duo’s met andere kunstenaars. Laat je verrassen en ga van de ene zaal naar de andere om hen aan het werk te zien. Daarna, vanaf 22:30, speelt een fijne dj literair verantwoord ten dans. 

met Andy Fierens Aura Xilonen Bertrand Belin Dimitri Verhulst Eve Bonfanti Gerard Herman Gioia Kayaga Halfdan Pisket Jean-Baptiste Del Amo Jeroen Olyslaegers Maartje Wortel Milady Renoir Milan Warmoeskerken Négar Djavadi Olivier Cornil Peter Vandenberghe Peter Verhelst Randall Casaer Scale Sukina Abdul Noor Timothy Nouzak Wide Vercnocke

© Charlie De Keersmaecker

Omwille van zijn hilarische en genadeloze teksten en zijn compromisloze optredens geldt dichter en performer Andy Fierens (1976) als een buitenbeentje in de Vlaamse literaire wereld. In 2009 debuteerde hij bij De Bezige Bij met de bundel Grote Smerige Vlinder (Herman de Coninck Debuutprijs). In 2013 publiceerde hij met Michaël Brijs de roman Astronaut van Oranje. Een Vlaams epos. Een jaar later verscheen zijn tweede bundel, Wonderbra's en pepperspray

© Andrés Lobato

De Mexicaanse Aura Xilonen (1995) was al een veel geprezen cineaste en gooit nu hoge ogen met haar debuutroman Campeón Gabacho (Premio Mauricio Achar). De jury loofde 'de volwassen vorm van een roman die op verschillende niveaus speelt met de taal'. Xilonen schrijft over immigratie en doet dat in een originele en experimentele stijl. Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt de Nederlandse vertaling, De cowboykampioen.

© Chetofski

Bertrand Belin werd in 1970 geboren in Bretagne. Als zanger en muzikant deed hij van zich spreken met de albums Hypernuit (2010) en Cap Waller (2015), waarmee hij zich een eigen stek veroverde in de muziekscene. Op literair vlak maakte hij indruk met Requin (2015), de monoloog van een man die verdrinkt. Hij bevestigde met zijn tweede, korte maar intense roman Littoral, over het dagelijkse leven van drie vissers.

© Nathalie de Clercq

Dimitri Verhulst (1972) is een van de bekendste schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Onlangs verscheen bij Atlas Contact Het leven gezien van beneden.

© Stenola

De actrice, scenariste en theatermaakster Eve Bonfanti interesseert zich al snel voor het schrijven en regisseren. In 1988 gaat ze voorstellingen bedenken met Yves Hunstad en samen schrijven ze La tragédie comique, dat over de hele wereld wordt opgevoerd – meteen het begin van hun samenwerking. Het creatieproces van La Fabrique Imaginaire veronderstelt  ook een actieve input van het publiek.

© Rocky Zutterman

Gerard Herman (1989) is beeldend kunstenaar, performer en dichter, beïnvloed door het dadaïsme. In 2013 kreeg hij zijn eerste overzichtstentoonstelling, Arm en erg hard, in het M Museum Leuven. Bij uitgeverij Het balanseer publiceerde hij Te koop wegens stopzetting hobby (2013), Allemaal Gedichten (2016) en Onmens in personenwagen (2016).

gerardherman.be 

alle rechten voorbehouden

Joy is een jonge vrouw van gemengde afkomst: haar vader is een Italiaanse Belg en haar moeder heeft een Burundese achtergrond. Ze slamt als geen ander en in 2013 wint ze de Prix Paroles Urbaines. In mei 2015 verschijnt L’arbre sans racines d’un pays sans soleil, haar eerste poëziebundel. Maar doorbreken doet ze pas echt met Tram 25. Die bundel/voorstelling gaat over een tocht door Brussel, van de chique wijken naar de migrantenbuurten.

© Tommi Rønnqvist

De Deense stripauteur en illustrator Halfdan Pisket (1986) studeerde in 2009 af aan de Royal Danish Academy of Fine Arts. Pisket was de eerste striptekenaar die een auteurswerkbeurs ontving van de Danish Arts Council. Hij brak internationaal door met een trilogie over het leven van zijn Turkse vader. De eerste twee delen, Deserteur en Kakkerlak, verschenen in het Nederlands bij Uitgeverij Q.

pisket.dk

alle rechten voorbehouden

Vanaf Une éducation libertine, zijn eerste roman, krijgt Jean-Baptiste Del Amo overal lof toegezwaaid. Het boek is finalist van de Prix Goncourt en wordt bekroond met de Goncourt voor het beste romandebuut. Daarna volgen Le sel en Pornographia (Gallimard). In september 2016 doet de veganistische auteur weer van zich spreken met Règne animal, het verhaal van een familiebedrijf dat uitgroeit tot een industriële veefokkerij.

© Koen Broos

Jeroen Olyslaegers (1967) is een Vlaamse romanschrijver en toneelauteur. Onlangs voltooide hij met de opmerkelijke oorlogsroman WIL zijn trilogie over het 20e-eeuwse Vlaanderen (Wij, 2009, Winst, 2012, WIL, 2016). In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor ‘zijn oprechte maatschappelijke engagement in woorden en daden’. Hij schreef ook teksten voor de marathonvoorstelling Mount Olympus van Jan Fabre (2015).

© Keke Keukelaar

Maartje Wortel (1982) is een Nederlandse schrijfster van romans, korte verhalen en columns. Ze wordt geroemd om haar droogkomische en glasheldere vertelstem. In 2015 verscheen Wortels verhalenbundel Er moet iets gebeuren, een autobiografisch relaas over verbeelding en verlangen. Haar jongste boek is Goudvissen en beton (Das Mag, 2016). Een aantal verhalen werden vertaald in het Duits, Frans, Engels en Italiaans.

Milady Renoir geeft al tien jaar schrijfworkshops en coördineert het Kalame-netwerk. Deze geëngageerde en grootmoedige kunstenares is moeilijk onder één hoedje te vangen. Ze schrijft, leest, treedt op, herleest, herschrijft en begint dan weer van voren af aan. Bij Maelström publiceerde ze de ‘booklegs’ Intérieur cuir en La musique adoucit les morts. Ze woont in Schaarbeek, waar ze actief is in een vereniging voor illegale migranten.

alle rechten voorbehouden

Milan Warmoeskerken (1991) is marktkramer en beginnend componist van het Vlaamse levenslied. Hij schreef onder meer de liederen 'Kijk me gerust nog even aan', 'Dansen is onze hobby' en 'Jij brengt de horizon dichterbij'. Nu slaat hij de handen in elkaar met beeldend kunstenaar en dichter Gerard Herman voor het album 7 liederen voor elke dag van de week.

Philippe Matsas/Opale/Leemage/Editions Liana Levi

Négar Djavadi wordt in 1969 geboren in Teheran. Tien jaar later ontvlucht ze Iran en voegt zich bij haar vader in Parijs. Ze studeert aan het INSAS in Brussel en doceert film aan Paris VIII; haar films worden geselecteerd voor diverse festivals. In haar romandebuut Désorientale (2016, Liana Levi) beschrijft ze de lotgevallen van drie generaties van een Iraanse familie via de herinneringen van de hoofdfiguur Kimiâ Sadr.

alle rechten voorbehouden

Fotograaf Olivier Cornil werkt in België en zodra het even kan ook elders. Hij was lang op tournee met Girls in Hawaii, maakt eigenhandig boeken, vertelt het verhaal van zijn moeder en houdt van Charleroi.

© Ruth Vandenberghe

Peter Vandenberghe (1969) studeerde piano aan de Oostendse academie en aan het Conservatorium van Brussel. Hij maakt deel uit van het muziektrio Too Noisy Fish en trad eerder op met o.a. Wim Vandekeybus en Toots Thielemans.

© Patrick De Spiegelaere

Peter Verhelst (1962) is dichter, romancier en regisseur. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de Herman De Coninckprijs. Zijn jongste roman is De kunst van het crashen (2015). In 2017 verscheen Koor. Een keuze uit de poëzie (1987-2016), ingeleid door Stefan Hertmans (De Bezige Bij). Zijn werk is in veertien talen vertaald.

alle rechten voorbehouden

Randall Casaer (1967) is een Belgische tekenaar-schrijver, dichter, illustrator, cabaretregisseur en gewezen performer. In 2007 sloeg zijn stripdebuut Slaapkoppen in als een bom. Sindsdien vonden vele grafisch-tekstuele parels van zijn hand - illustraties, beeldromans en -gedichten - de weg naar het grote publiek.

randallcasaer.com

Scale is een van de founding fathers van de Belgische beatboxscene, en daarnaast dj, mc en tekstschrijver van theater, slam poetry en hiphop. Hij werkte samen met o.a. Daan, Thé Lau, de Vlaamse Opera, Hof van Commerce, Zap Mama, Les Tambours Du Bronx, Volker Schlöndorff en Jeroen Olyslaegers. 

© Danny Willems

Sukina Abdul Noor is een Britse hiphop- en spoken word-artieste met Jamaïcaanse roots, bekend van het hiphopduo Poetic Pilgrimage. In 2005 bekeerde zij zich tot de islam. In Brussel was zij eerder te zien in de voorstelling Malcolm X van Fikry El Azzouzi (KVS), die najaar 2017 wordt hernomen. In maart 2017 is zij in residentie bij de KVS.

© Athos Burez

Wide Vercnocke (1985) studeerde in 2010 af aan Sint-Lukas Brussel als Master illustratie/beeldverhaal. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor o.a. Focus Knack en Bruzz. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 volgde zijn tweede album Wildvlees en in 2016 Narwal (uitgeverij Bries).

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Danish Cultural Institute in Brussels Uitgeverij Wereldbibliotheek Embassy of Mexico in Brussels

26.03 zondag
10:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Studio Transbook
NL, FR, ENWorkshopKids6+

Een bibliotheek, tentoonstelling én atelier waarin iedereen vanaf 6 jaar vrijuit of onder begeleiding aan de slag kan met papiersculpturen, storyboards, posterontwerp, haikoes, bladwijzers en zoveel meer.  Art Basics for Children laat je spelen met taal, verhaal, beeld en de vele combinaties tussen beide.

georganiseerd door ABC Transbook

10:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Verhalenjukebox
NL, FR, ENInstallatieKids2+

Deze bijzondere jukebox is een klein akoestisch geïsoleerd huisje, waarin je een prentenboek kiest dat in voice-over voorgelezen wordt. De illustraties worden op een scherm geprojecteerd. De verhalen zijn in verschillende talen beschikbaar. 

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

10:00 – 17:40
My parcours
The Quiet Volume
Concept van Ant Hampton & Tim Etchells
Performance

Je zit zij aan zij met een partner – een vriend of vreemde — in de leeszaal van de bib. Samen volg je geschreven of gefluisterde instructies, om je op verrassende wijze doorheen een berg boeken te werken. Reserveren kan via festival@passaporta.be. De uitvoering duurt een uur. Begin elke 20 minuten. 2 deelnemers per sessie.

georganiseerd door Passa Porta Kaaitheater Muntpunt

10:30 – 11:30
My parcours
Literary Walk
Gids: Jan Dorpmans
ENWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Ouida, Sir Walter Scott en Victor Hugo passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

10:30 – 18:00
My parcours
Boekenmarkt aan de Beurs

Voor en na de auteursontmoetingen kun je achter de Beurs rustig snuisteren in de kraampjes van tweedehandsboekhandelaren met een uitgelezen aanbod in meerdere talen. Er is ook een leuke ruilbibliotheek: als je zelf (max.) twee boeken meebrengt die je mooi vond maar niet meer nodig hebt, kun je die daar ruilen voor ander leesvoer!

georganiseerd door Passa Porta

10:30 – 19:30
My parcours
Auteursportretten
NL > FRFRFilm

Hou even halt aan de Beursschouwburg, het festivalcentrum, en maak kennis met een gevarieerde selectie Belgische schrijvers in korte filmportretten over hun leven en werk.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Off World

10:30 – 19:30
My parcours
Gamezone
NL, EN, DE, FRInstallatieGame

Nestel je in een zachte zetel, neem een iPad in de hand en probeer enkele gloednieuwe literaire games: Puzzling Poetry (Lucas Hirsch en Studio Louter), Winter (Joost Vandecasteele en Happy Volcano) and Miniature (Coline Sauvand en Laurent Toulouse). De Nederlandstalige games werden ontwikkeld voor het Vlaams-Nederlands gastlandschap Frankfurter Buchmesse 2016.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg PILEn Nederlands Letterenfonds Vlaams Fonds voor de Letteren Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederlands Ministerie van Onderwijs Cultuur en wetenschap Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

10:30 – 19:30
My parcours
BartleBar
Muziek

Het Beurscafé wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot ‘BartleBar’. Een verwijzing naar Melvilles personage Bartleby, de sympathieke man die ‘would prefer not to’. De ideale plaats om wat te komen lezen, schrijven, naar auteurs en muzikanten te luisteren… of lekker even helemaal niets te doen. Op zaterdagavond (18:00-20:00) en zondagmiddag (12:00-14:00) bereidt AUB-SVP lekkere gerechten voor durvers. Baseer de keuze van je schotel op je literaire smaak! 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

11:00 – 11:45
My parcours
P.F. Thomése, Annelies Beck & Alicja Gescinska
Boekenbrunch: De schrijver als lezer
NLInterview

Maak kennis met de lezer achter de schrijver. Sven Speybrouck (Radio 1) vraagt drie belezen auteurs hoe een leven lang lezen een stempel heeft gedrukt op hun werk. Ondertussen geniet je van een deugddoend ontbijt.

met Alicja Gescinska Annelies Beck P.F. Thomése en Sven Speybrouck

© Fred Debrock

Alicja Gescinska (1981) is een Pools-Belgische schrijfster en filosofe. In 2011 publiceerde zij het essay De verovering van de vrijheid, gevolgd door haar debuutroman Een soort van liefde (De Bezige Bij, 2016). Voor Canvas maakte zij Wanderlust, een programma met filosofische gesprekken.

https://www.canvas.be/tag/alicja-gescinska

© Eveline Renaud

Annelies Beck (1973) is schrijver en journalist. Ze is de auteur van de historische roman Over het Kanaal en het filosofische verhaal Toen de zee stil was. In 2017 verschijnt haar nieuwe roman Toekomstkoorts. Ze is journalist bij de openbare omroep VRT en presenteert er het dagelijkse actualiteitenprogramma TerZake.

alle rechten voorbehouden

P.F. Thomése (1958)  is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus: onverschrokken en trefzeker en altijd weer verrassend. Veelvuldig genomineerd en bekroond en in meer dan twintig talen vertaald. Zijn recente roman De onderwaterzwemmer kreeg de Fintro Prijs van de Lezersjury. 

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

11:00 – 12:30
festival! Kids
My parcours
De kikker met de grote bek
Hoe maak je een kikkersokmarionet? (met Léonore Frenois)
FRWorkshopKids4+

We bestuderen (boom)kikkers, donderpadden, kikkervisjes en andere groene, kwakende beestjes. We lezen een heleboel prentenboeken en maken dan onze eigen kikkersokmarionet, met een lekker lange tong!

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

11:00 – 17:30
My parcours
Out of Sight
Virtual reality
NL, EN, DUInstallatie

Een met de hand getekende virtual reality-omgeving die de kijker onderdompelt in de wereld van de negenjarige Lena en haar vader. Kies in wiens hoofd je kruipt en laat je meeslepen door hun verhaal. Gebaseerd op een scenario van auteur Jaap Robben. Ontwikkeld voor het Vlaams-Nederlands gastlandschap Frankfurter Buchmesse 2016.

georganiseerd door Passa Porta deBuren Nederlands Letterenfonds Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederlands Ministerie van Onderwijs Cultuur en wetenschap Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken Amsterdamse Fonds voor de Kunst

12:00 – 12:15
My parcours
José Eduardo Agualusa
Read Write Repeat
ENInterview

José Eduardo Agualusa selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar zijn hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat hem telkens weer overrompelt en inspireert.

met José Eduardo Agualusa en Sven Speybrouck

alle rechten voorbehouden

José Eduardo Agualusa werd in 1960 geboren in Angola en is een van de belangrijkste literaire stemmen in de Portugees sprekende wereld. Zijn roman De handelaar in verledens won de 'Independent Foreign Fiction Prize' in 2007, met zijn recente roman Een algemene theorie van het vergeten haalde hij de shortlist van de Man Booker International Prize. Agualusa woont afwisselend in Portugal, Angola en Brazilië.
www.agualusa.pt

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

12:00 – 13:00
My parcours
Frank Furedi: The Power of Reading
In gesprek met Matthijs de Ridder
ENInterview

Wat zegt wat en hoe we lezen over wie we zijn? In The Power of Reading. From Socrates to Twitter beschrijft de bekende Brits-Hongaarse socioloog Frank Furedi op erudiete wijze de geschiedenis van de waarde van het lezen. Een pleidooi voor een nieuwe leescultuur.

met Frank Furedi en Matthijs de Ridder

© Patrick Post

Frank Furedi (1947) is een Hongaars-Britse socioloog, auteur en politiek commentator in o.a. The Guardian. In 1997 verscheen de eerste editie van zijn invloedrijke boek Cultuur van angst (Meulenhoff, 2007). Bekende titels zijn Waar zijn de intellectuelen? (2006), Invitation to Terror (2007), De terugkeer van het gezag (2011), The Power of Reading. From Socrates to Twitter (2015) en What’s Happened to the University (2016).

frankfuredi.com

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver, criticus en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Hij bezorgde werk van o.m. Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens, en publiceerde recent de boeken Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (De Bezige Bij, 2012) en Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014 (De Bezige Bij, 2014).

www.matthijsderidder.be

georganiseerd door Passa Porta

12:00 – 13:00
My parcours
Marcus Malte en concert
Les harmoniques
FRLezingMuziekSigneersessie

Marcus Malte brengt fragmenten uit zijn roman Les harmoniques en speelt ze vervolgens door aan zijn muzikanten Virginie Teychené en Gérard Maurin. Een huwelijk tussen jazz en literatuur.

met Marcus Malte

© Raphael Gaillarde

Marcus Malte laat zich niet in een vakje stoppen. Na een opstapje in jazz en rock maakte hij de sprong naar de literatuur met de detectiveroman Le doigt d’Horace. Daarna volgden drie thrillers: Carnage, constellation, Garden of love en Les harmoniques. Maar hij waagde zich ook aan de novelle, het stripverhaal en de kinder- en jeugdliteratuur. Voor Le garçon, een schitterende roman over een wolfskind dat voor het eerst mensen ontmoet, kreeg hij meer dan verdiend de Prix Femina 2016.

georganiseerd door Passa Porta Théâtre des Martyrs

12:00 – 13:00
My parcours
Joy (Gioia Kayaga)
In gesprek met David Courier
FRInterviewPerformanceSigneersessie

Wie Gioia Kayaga, alias Joy, ziet slammen zal dat niet licht vergeten. Met haar ongebreidelde energie, uitgesproken meningen en grote gevoeligheid laat zij overal waar ze komt een frisse wind waaien. Krachtig en allesbehalve naïef.

met Gioia Kayaga en David Courier

alle rechten voorbehouden

Joy is een jonge vrouw van gemengde afkomst: haar vader is een Italiaanse Belg en haar moeder heeft een Burundese achtergrond. Ze slamt als geen ander en in 2013 wint ze de Prix Paroles Urbaines. In mei 2015 verschijnt L’arbre sans racines d’un pays sans soleil, haar eerste poëziebundel. Maar doorbreken doet ze pas echt met Tram 25. Die bundel/voorstelling gaat over een tocht door Brussel, van de chique wijken naar de migrantenbuurten.

David Courier is journalist en cultuurblogger voor onder meer Bx1. Gedreven door zijn passie voor literatuur, theater en fotografie zoekt hij kunstenaars op in televisiestudio’s en daarbuiten.
 

georganiseerd door Passa Porta Librairie Quartiers Latins

12:00 – 13:00
My parcours
Balade littéraire
Gids: Jan Dorpmans
FRWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Scutenaire, Lemonnier en Colette passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

12:00 – 13:00
My parcours
Juan Gabriel Vásquez
In gesprek met Catherine Vuylsteke
ENInterviewBoekpresentatieSigneersessie

Presentatie van Juan Gabriel Vásquez' nieuwe boek De vorm van ruïnes. Na jaren van zelf opgelegde ballingschap keert de auteur terug naar zijn vaderland Colombia, op zoek naar de waarheid achter een bloedige geschiedenis. 

met Juan Gabriel Vásquez en Catherine Vuylsteke

alle rechten voorbehouden

De Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez (1973) studeerde in Parijs, woonde in België en Barcelona voor hij zich terug in zijn vaderland vestigde. Vásquez is een vaandeldrager van de nieuwe 'Latin American Boom'. Hij brak internationaal door met Het geluid van vallende dingen. Zijn werk is in meer dan 28 talen vertaald en bekroond met o.a. de IMPAC Dublin Literary Award en de PEN English Award. 

Catherine Vuylsteke is sinologe, journaliste, schrijfster en filmmaker. Ze schreef literaire non-fictie over China, Marokkaanse homo's en niet-begeleide minderjarigen. Haar jongste boek, Viet Bleu, verscheen in 2016.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Instituto Cervantes Uitgeverij Signatuur

12:00 – 13:00
My parcours
Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet
NLLezingMuziekSigneersessie

Toon Tellegen leest zijn meest avontuurlijke dierenverhalen voor en wordt daarin bijgestaan door Het Wisselend Toonkwintet, zijn trouwe muzikale bondgenoten. Een swingend programma voor jong en oud.

met Toon Tellegen

© Houts

De Nederlandse auteur Toon Tellegen (1941) werkte vele jaren als huisarts. In 1980 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, in 1984 volgde een eerste bundel met dierenverhalen: Er ging geen dag voorbij. Wat volgde is onnavolgbaar: de verhalen over de eekhoorn en de mier veroverden -nachttafeltje na nachttafeltje- de wereld, werden vertaald naar vele talen en bekroond met nagenoeg elke denkbare prijs. 

georganiseerd door Passa Porta De Munt | La Monnaie Muntpunt

12:30 – 12:45
My parcours
Almudena Grandes
Read Write Repeat
ENInterview

Almudena Grandes selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar haar hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat haar telkens weer overrompelt en inspireert. 

met Almudena Grandes en Sven Speybrouck

© Ivan Giménez

Almudena Grandes (1960) debuteerde in 1989 met de controversiële erotische roman Episoden uit het leven van Lulu. Sindsdien schreef zij 11 romans en 3 verhalenbundels en werd ze bekroond met diverse literaire prijzen. Met Het ijzig hart, een monumentale roman over de burgeroorlog en de donkere jaren erna, schreef ze een 'Verdriet van Spanje'. In haar recente roman Kleine Helden beschrijft ze de harde realiteit van de financiële crisis. 

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Air Europa Instituto Cervantes Muntpunt Ambassade van Spanje in België / Spain Arts & Culture

13:00 – 13:15
My parcours
Wide Vercnocke
Read Write Repeat
NLInterview

Wide Vercnocke selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar zijn hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat hem telkens weer overrompelt en inspireert. 

met Wide Vercnocke en Sven Speybrouck

© Athos Burez

Wide Vercnocke (1985) studeerde in 2010 af aan Sint-Lukas Brussel als Master illustratie/beeldverhaal. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor o.a. Focus Knack en Bruzz. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 volgde zijn tweede album Wildvlees en in 2016 Narwal (uitgeverij Bries).

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

13:00 – 13:30
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Laurence Vielle
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met Dichteres des Vaderlands Laurence Vielle dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op op het Muntplein.

met Laurence Vielle Peter Holvoet-Hanssen

© Andy Huysmans

Laurence Vielle (1968) is een Franstalige Belgische dichteres en actrice. Poëzie en het gesproken woord zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze houdt ervan woorden te laten klinken en er ritme aan te geven. Ze schrijft ook voor het theater en voor de radio, altijd voor de luisteraar. In 2016-2017 is zij de Belgische Dichteres des Vaderlands / Poétesse nationale. Haar poëzie verschijnt o.a. bij uitgeverij maelstrÖm.

dichterdesvaderlands.be
poetenational.be

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

13:00 – 14:00
My parcours
Trui Chielens & Aurélia Deschamps
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Trui Chielens en Aurélia Deschamps tonen je de ultieme waarheid en schuwen daarbij het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik.

met Aurélia Deschamps Trui Chielens

alle rechten voorbehouden

Aurélia Deschamps is een Franse illustratrice. Ze studeerde aan de Brusselse École de Recherche Graphique en het Institut Saint-Luc. Ze stelt tentoon van België tot Italië en geeft workshops over beeldende kunst.
 

alle rechten voorbehouden

Trui Chielens is een Vlaamse illustratrice. Ze debuteerde met Ozewiezewatte, een boek met kinderliedjes, ingezongen door het kinderkoor van de Vlaamse Opera. Daarna verschenen Hoe ik het Kopbeest versloeg: 23 manieren om niet onzichtbaar te zijn en Zetelkat, met tekst van Josse De Pauw. In 2017 verschijnen Prinses Pompelien gaat trouwen en Morgen is een ander land, met tekst van Michaël De Cock. Chielens tekent op een grafische manier, voornamelijk met potloden en een beperkt kleurenpalet.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

13:30 – 13:45
My parcours
Rosa Montero
Read Write Repeat
ENInterview

Rosa Montero selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar haar hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat haar telkens weer overrompelt en inspireert.

met Rosa Montero en Sven Speybrouck

© Patricia A. Llaneza

Na studies psychologie en journalistiek groeide Rosa Montero (1951) uit tot een van Spanjes bekendste schrijvers en journalisten. Ze weigert zich te beperken tot één genre en schrijft zowel realistische als meer fantastische romans, telkens odes aan de verbeelding. Creativiteit noemt ze 'een alchemistische poging om lijden om te zetten in schoonheid'. Montero's romans worden vertaald in meer dan twintig talen.
 

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Air Europa Instituto Cervantes Muntpunt Ambassade van Spanje in België / Spain Arts & Culture

13:30 – 14:30
My parcours
Patrick Declerck
In gesprek met Laurent Moosen
FRInterviewSigneersessie

Crâne is het relaas van de hersenoperatie die de Belgische schrijver Patrick Declerck moest ondergaan. Ontmoeting met een fascinerende auteur die in zijn hele oeuvre getuigt van bijtende humor en messcherpe helderheid.

met Patrick Declerck en Laurent Moosen

© Catherine Helie

Patrick Declerck wordt begin jaren 50 geboren in Brussel. Van kleins af aan verslindt hij boeken. Zijn eigen werk maakt steevast een diepe indruk. Van Naufragés: Avec les clochards de Paris over Socrate dans la nuit en Démons me turlupinant (Prix Rossel 2012) tot Crâne zet hij een briljant en subtiel oeuvre neer, waarin hij antropologie, psychoanalyse en een passie voor Shakespeare combineert.

Laurent Moosen, van opleiding filosoof, was jarenlang hoofd van de promotiedienst van de Franstalige Belgische letteren. Tegenwoordig is hij transversaal coördinator van Plan Lecture, dat gericht is op lezers jonger dan 18.
 

georganiseerd door Passa Porta Théâtre des Martyrs

13:30 – 14:30
My parcours
Astrid Roemer
In gesprek met Sarah Posman
NLInterviewSigneersessie

De eigenzinnige Surinaamse schrijfster Astrid Roemer, bekroond met de P.C. Hooft-prijs, wordt in België nog te weinig gelezen. Haar drie belangrijkste romans werden gebundeld in de trilogie Onmogelijk moederland. Gesprek met een grande dame over thuisloosheid, vrouw-zijn en verbeelding.

met Astrid Roemer en Sarah Posman

© Raoul Neijhorst

Astrid H. Roemer (1947) ontving de P.C. Hooftprijs 2016 voor haar ‘scherpe en relevante interventies in het publieke debat’ en haar ‘complexe verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname’ (juryrapport). In 1982 brak zij door met Over de gekte van een vrouw. In 2016 werden haar drie belangrijkste romans gebundeld in de trilogie Onmogelijk Moederland. Daarna verschenen nog Liefde in tijden van gebrek: memoires van een thuisloze en Olga en haar driekwartsmaten (Prometheus).

Sarah Posman (1982) promoveerde in 2010 aan de Universiteit Gent met een proefschrift over het concept tijd in het oeuvre van Gertrude Stein. Ze is redacteur van het literaire tijdschrift nY en schrijft over Engelstalige en Nederlandstalige literatuur van voornamelijk vrouwelijke auteurs voor o.m. DeReactor.org.
 

georganiseerd door Passa Porta deBuren

13:30 – 14:30
My parcours
Michael Bijnens, Heleen Debruyne, Bregje Hofstede, Rebekka de Wit
Fear Is a (Wo)man's Best Friend
NLLezingSigneersessie

Vier jonge auteurs uit Nederland en Vlaanderen schreven voor het festival een verhaal over een al dan niet fictieve angst, en hoe die te overwinnen. Michael Bijnens, Heleen Debruyne, Bregje Hofstede en Rebekka de Wit aanvaardden de uitdaging en lezen voor. Het publiek krijgt de teksten ook mee naar huis in een programmaboekje.

met Bregje Hofstede Heleen Debruyne Michael Bijnens Rebekka de Wit

© Willemieke Kars

Bregje Hofstede (1988) publiceert in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar veelgeprezen debuutroman De hemel boven Parijs (2014) werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. In 2016 verscheen De herontdekking van het lichaam. Over de burn-out (Cossee).

© Michiel Hendryckx

Heleen Debruyne (1988) debuteerde in 2016 bij De Bezige Bij met de tragikomische roman De Plantrekkers, waarin verschillende mensen en nationaliteiten samenkomen in een Vlaams provinciestadje. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek, werkt voor radio Klara en schrijft columns voor o.a. De Morgen en deBuren.

heleendebruyne.be

© Fjodor Buis

Michael Bijnens (1990) woont in Brussel en is schrijver en theatermaker. In 2015 debuteerde hij met de spraakmakende autobiografische roman Cinderella, die handelt over een Vlaamse bordeelhoudster en haar zoon (Atlas Contact).

michaelbijnens.be

© Ilja Keizer

Rebekka de Wit (1985) is schrijver, columnist en theatermaker. Haar debuutroman We komen nog één wonder tekort (Atlas Contact, 2016) is een geestig en droevig coming-of-age verhaal. Vanaf 2016 heeft ze de artistieke leiding bij theatergroep De Tijd.

georganiseerd door Passa Porta De Munt | La Monnaie

13:30 – 14:30
My parcours
Annelies Beck & Ece Temelkuran
Fragility. A Correspondence in Interesting Times
ENLezingSigneersessie

De bekende Turkse schrijfster en politiek journaliste Ece Temelkuran raakte tijdens een residentie in Passa Porta bevriend met haar Belgische collega Annelies Beck. Nu lezen zij samen voor uit hun intense correspondentie, die op gang kwam na de aanslagen in Parijs.
"Bombs went off in Brussels and all of a sudden we had somehow "graduated" to the real world." —  Annelies Beck
"When you protect yourself, do you really live?" — Ece Temelkuran

met Annelies Beck Ece Temelkuran

© Eveline Renaud

Annelies Beck (1973) is schrijver en journalist. Ze is de auteur van de historische roman Over het Kanaal en het filosofische verhaal Toen de zee stil was. In 2017 verschijnt haar nieuwe roman Toekomstkoorts. Ze is journalist bij de openbare omroep VRT en presenteert er het dagelijkse actualiteitenprogramma TerZake.

all rights reserved

Ece Temelkuran (1973) is auteur, journaliste en politiek commentator, en schrijft voor o.a. The Guardian en Le Monde Diplomatique. Zij behandelt ook onderwerpen die in Turkije zeer controversieel worden bevonden, zoals de Koerdische en Armeense kwestie, de vrouwenbeweging en de kwestie van politieke gevangenen. Haar roman Het geluid van bananen verscheen in 2013 in het Nederlands. In 2015 was zij ook writer-in-residence bij Passa Porta. In 2016 verscheen Turkey: The Insane and the Melancholy.

georganiseerd door Passa Porta

13:30 – 14:30
My parcours
Aiko Solovkine & Jean-Marc Ceci
In gesprek met Lorent Corbeel
FRInterviewSigneersessie

Met Rodéo en Monsieur Origami maakten twee nieuwe stemmen bezuiden de taalgrens hun debuut. Hoe belandden ze in letterenland? En hoe begin je aan een eerste roman? De auteurs wisselen hun ervaringen uit.

met Aiko Solovkine Jean-Marc Ceci en Lorent Corbeel

alle rechten voorbehouden

Aïko Solovkine is het pseudoniem van een jonge Belgische journaliste. Ze wilde haar debuutroman Rodéo (Filipson, 2014) per se in drie maandenschrijven, met veel slapeloze nachten tot gevolg. Daardoor werd het hele boek doordesemd met een gevoel van urgentie. In 2016 kreeg ze er de debuutprijs van de Franse Gemeenschap voor.

alle rechten voorbehouden

De Belgische auteur Jean-Marc Ceci (1977) is jurist van opleiding. Hij debuteerde met Monsieur Origami, een ode aan Japan. Sinds zijn kindertijd voelt hij zich aangetrokken door de Japanse cultuur en haar theeritueel, kalligrafie, gevechtskunsten en... origami. Het vouwen van een vel papier staat centraal in deze roman die leest als een haiku: zonder veel franjes, sober en licht.

Lorent Corbeel is de hoofdredacteur van Karoo, een cultureel samenwerkingsverband/webplatform dat ook elke zes maanden een mook uitgeeft.
 

georganiseerd door Passa Porta Tropismes Librairie

13:30 – 14:30
My parcours
Bertrand Belin : Littoral
Lecture musicale
FRLezingMuziekSigneersessie

Bertrand Belin is schrijver maar ook zanger. Na Requin publiceerde hij de roman Littoral, waarin hij opnieuw blijk geeft van zijn muzikale parlandostijl. Met de muzikant Thibaut Frisoni.

met Bertrand Belin

© Chetofski

Bertrand Belin werd in 1970 geboren in Bretagne. Als zanger en muzikant deed hij van zich spreken met de albums Hypernuit (2010) en Cap Waller (2015), waarmee hij zich een eigen stek veroverde in de muziekscene. Op literair vlak maakte hij indruk met Requin (2015), de monoloog van een man die verdrinkt. Hij bevestigde met zijn tweede, korte maar intense roman Littoral, over het dagelijkse leven van drie vissers.

georganiseerd door Passa Porta Librairie Quartiers Latins

13:30 – 14:30
My parcours
Literaire stadswandeling
Gids: Jan Dorpmans
NLWandeling

Aan de hand van anekdotes, citaten en unieke plekjes in de stad krijg je zicht op het literaire gelaat van Brussel. O.a. Conscience, Claes en Brouwers passeren de revue.

met Jan Dorpmans

Jan Dorpmans is stadsgids bij onder meer Klare Lijn (http://www.klarelijn.be/).

georganiseerd door Passa Porta

13:30 – 14:30
My parcours
Maartje Wortel (over het werk van Dorthe Nors)
In gesprek met Anna Luyten
NLInterview

Nederlands schrijfster Maartje Wortel, bekend om haar kort verhalen en momenteel schrijfster in residentie bij Passa Porta, spreekt met Anna Luyten over haar werk, haar fascinatie en bewondering voor de verhalen van de Deense Dorthe Nors en het kort verhaal in het algemeen. In het Nederlands (en niet meer in het Engels!). 

met Dorthe Nors Maartje Wortel en Anna Luyten

alle rechten voorbehouden

De Deense auteur Dorthe Nors (1970) studeerde letterkunde en kunstgeschiedenis. Ze schreef drie romans alvorens internationaal door te breken met de zwart-komische verhalenbundel Karateslag. Dorthe Nors maakte lange tijd deel uit van de literaire scene in Kopenhagen maar trok zich enkele jaren geleden terug in een dorpje in Jutland. 'I need the great sky, the horizon. I love my little country; my language is my roothold'.

© Keke Keukelaar

Maartje Wortel (1982) is een Nederlandse schrijfster van romans, korte verhalen en columns. Ze wordt geroemd om haar droogkomische en glasheldere vertelstem. In 2015 verscheen Wortels verhalenbundel Er moet iets gebeuren, een autobiografisch relaas over verbeelding en verlangen. Haar jongste boek is Goudvissen en beton (Das Mag, 2016). Een aantal verhalen werden vertaald in het Duits, Frans, Engels en Italiaans.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Danish Cultural Institute in Brussels

13:30 – 14:30
My parcours
Almudena Grandes
In gesprek met Marijke Arijs
ES > ENInterview

De grande dame van de Spaanse letteren praat over haar oeuvre en haar recente roman Kleine Helden. Hierin neemt ze één barrio, een kleine volksbuurt in Madrid, als uitgangspunt voor een dwarsdoorsnede van een land in crisis.

met Almudena Grandes en Marijke Arijs

© Ivan Giménez

Almudena Grandes (1960) debuteerde in 1989 met de controversiële erotische roman Episoden uit het leven van Lulu. Sindsdien schreef zij 11 romans en 3 verhalenbundels en werd ze bekroond met diverse literaire prijzen. Met Het ijzig hart, een monumentale roman over de burgeroorlog en de donkere jaren erna, schreef ze een 'Verdriet van Spanje'. In haar recente roman Kleine Helden beschrijft ze de harde realiteit van de financiële crisis. 

Marijke Arijs (1961) is literair vertaalster en recensente Franse en Spaanse literatuur voor de Standaard der Letteren. In 2010 werd ze bekroond met de Prix de la traduction littéraire de la Communauté française.
 

georganiseerd door Passa Porta Air Europa Instituto Cervantes KVS Ambassade van Spanje in België / Spain Arts & Culture Uitgeverij Signatuur

13:30 – 14:30
My parcours
Magdalena Tulli & Alicja Gescinska
ENInterviewSigneersessie

De Vlaamse schrijfster en filosofe Alicja Gescinska gaat in gesprek met de Poolse auteur Magdalena Tulli, die in haar werk geen maatschappelijke thema's schuwt. Tulli brak internationaal door met de roman Skaza, een actuele studie naar de omgang met vluchtelingen. 

met Alicja Gescinska Magdalena Tulli

© Fred Debrock

Alicja Gescinska (1981) is een Pools-Belgische schrijfster en filosofe. In 2011 publiceerde zij het essay De verovering van de vrijheid, gevolgd door haar debuutroman Een soort van liefde (De Bezige Bij, 2016). Voor Canvas maakte zij Wanderlust, een programma met filosofische gesprekken.

https://www.canvas.be/tag/alicja-gescinska

© A. Błachut

De Poolse auteur Magdalena Tulli (1955) is met haar grote voorbeeld Italo Calvino een buitenbeentje binnen de literaire traditie van haar land. Haar debuut Dromen en Stenen (1995), een poetische meditatie over de grootstad, bracht haar internationale aandacht. Sindsdien schreef ze nog vijf romans waaronder Flaw, een onthutsende parabel waarin ze de omgang met vluchtelingen onder de loep neemt. 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg Pools Instituut

13:30 – 14:30
My parcours
Samen Niña Weijers lezen
Met Silvie Moors
NLWorkshop

In kleine groep proef je van de woordenwereld van de Nederlandse schrijfster Niña Weijers. We lezen een kort verhaal, fragmenten uit haar roman De consequenties en stukjes uit haar essays. We verkennen boeken die haar inspireerden. Een mooie voorbereiding voor het gesprek met Niña Weijers dat er op volgt (om 15:00).

met Silvie Moors

Silvie Moors is artistiek leider van de DE DAGEN, een leesbevorderingsorganisatie die literatuur deelt met kwetsbare mensen.

www.dedagen.be

georganiseerd door Passa Porta De DAGEN Muntpunt

14:00 – 14:15
My parcours
Benno Barnard
Read Write Repeat
NLInterview

Benno Barnard selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar zijn hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat hem telkens weer overrompelt en inspireert.

met Benno Barnard en Sven Speybrouck

© Renata Barnard

Benno Barnard (1954) is een Nederlandse dichter, prozaschrijver, vertaler, bloemlezer en essayist. Na decennialang in België te hebben gewoond, verhuisde hij in 2015 naar East Sussex. Recente titels zijn Krijg nou de lyriek (2011), Dagboek van een landjonker (2013), Mijn gedichtenschrift (2015) en Escaut! Escaut!, over vijf Franstalige Vlaamse schrijvers rond 1900 (2016).

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

14:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Geneviève Casterman
Video’s, workshops en signeersessies
FRWorkshopFilmSigneersessieKids6+

Aansluitend bij haar boek 100(0) moments de dessins geeft de Belgische schrijfster en illustratrice Geneviève Casterman een reeks illustratieworkshops. Vooraf kun je kijken naar de filmpjes die ze in 2016 draaide voor het Centre Pompidou. De signeersessies starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur stipt.

met Geneviève Casterman

alle rechten voorbehouden

Geneviève Casterman (1958) woont en werkt in Brussel. Ze is de auteur van jeugdboeken (Au revoir Adélaïde) en prentenboeken (100(0) moments de dessin). Ze studeerde aan het Institut Saint-Luc, geeft les aan de ERG en is redactrice van pedagogische tijdschriften. Ze stelt geregeld tentoon en werkt mee aan collectieve publicaties.

georganiseerd door Passa Porta Le Wolf

14:30 – 14:45
My parcours
Andy Fierens
Read Write Repeat
NLInterview

Andy Fierens selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar zijn hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat hem telkens weer overrompelt en inspireert.

met Andy Fierens en Sven Speybrouck

© Charlie De Keersmaecker

Omwille van zijn hilarische en genadeloze teksten en zijn compromisloze optredens geldt dichter en performer Andy Fierens (1976) als een buitenbeentje in de Vlaamse literaire wereld. In 2009 debuteerde hij bij De Bezige Bij met de bundel Grote Smerige Vlinder (Herman de Coninck Debuutprijs). In 2013 publiceerde hij met Michaël Brijs de roman Astronaut van Oranje. Een Vlaams epos. Een jaar later verscheen zijn tweede bundel, Wonderbra's en pepperspray

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

14:30 – 15:00
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Laurence Vielle
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met Dichteres des Vaderlands Laurence Vielle dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op op het Martelaarsplein. 

met Laurence Vielle Peter Holvoet-Hanssen

© Andy Huysmans

Laurence Vielle (1968) is een Franstalige Belgische dichteres en actrice. Poëzie en het gesproken woord zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze houdt ervan woorden te laten klinken en er ritme aan te geven. Ze schrijft ook voor het theater en voor de radio, altijd voor de luisteraar. In 2016-2017 is zij de Belgische Dichteres des Vaderlands / Poétesse nationale. Haar poëzie verschijnt o.a. bij uitgeverij maelstrÖm.

dichterdesvaderlands.be
poetenational.be

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

14:30 – 15:30
My parcours
Max de Radiguès & Wide Vercnocke
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Max de Radiguès en Wide Vercnocke tonen je de ultieme waarheid en schuwen daarbij het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik.

met Max de Radiguès Wide Vercnocke

alle rechten voorbehouden

De Belgische auteur Max de Radiguès (1982) studeerde aan Saint-Luc en werkte vervolgens als boekhandelaar en redacteur. Pendant ce temps à White River Junction werd in 2012 geselecteerd voor het internationale stripfestival van Angoulême. Daarna volgden Frangins (2011), 520 km (2012) en Weegee (2016, met Wauter Mannaert). La cire moderne, zijn nieuwste, ontstond in samenwerking met de jeugdschrijver Vincent Cuvellier.

© Athos Burez

Wide Vercnocke (1985) studeerde in 2010 af aan Sint-Lukas Brussel als Master illustratie/beeldverhaal. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator voor o.a. Focus Knack en Bruzz. Ook is hij huistekenaar van het maandelijkse evenement ‘De Sprekende Ezels’ in Leuven en Brussel. In 2013 verscheen zijn geprezen debuutstrip Mijn muze ligt in de zetel, in 2014 volgde zijn tweede album Wildvlees en in 2016 Narwal (uitgeverij Bries).

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

14:30 – 16:00
My parcours
Veronika Mabardi & Carmien Michels
Portretschrijvers
NL, FRPerformance

Neem plaats voor de schildersezel van auteur Veronika Mabardi of Europees slamkampioene Carmien Michels. Zij schetsen je gelaatstrekken in woorden en gieten je diepste zielenroerselen in een uniek portret.

met Carmien Michels Veronika Mabardi

© Koen Broos

Carmien Michels (1990) danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Als afstudeerproject schreef ze haar debuutroman We zijn water, die in 2013 bij De Bezige Bij verscheen en de shortlist van de Debuutprijs en De Bronzen Uil 2014 haalde. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in 2015 bij Uitgeverij Polis. In 2016 won ze het Europees Kampioenschap Poetry Slam.

alle rechten voorbehouden

Veronika Mabardi woont in Schaarbeek. Na tien jaar in het theatercollectief Les Ateliers de l´Echange richtte ze het gezelschap Ricochets op, waarvoor ze schrijft en regisseert. Als auteur en dramaturg werkt ze samen met diverse regisseurs. Tijdens residenties in Quebec en Mali schreef ze Eden Palace en Carnets du fleuve. Ze geeft schrijfworkshops en publiceerde ook Les cerfs (Esperluète, 2014).

georganiseerd door Passa Porta

15:00 – 15:15
My parcours
Juan Gabriel Vásquez
Read Write Repeat
ENInterview

Juan Gabriel Vásquez selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar zijn hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat hem telkens weer overrompelt en inspireert.

met Juan Gabriel Vásquez en Sven Speybrouck

alle rechten voorbehouden

De Colombiaanse auteur Juan Gabriel Vásquez (1973) studeerde in Parijs, woonde in België en Barcelona voor hij zich terug in zijn vaderland vestigde. Vásquez is een vaandeldrager van de nieuwe 'Latin American Boom'. Hij brak internationaal door met Het geluid van vallende dingen. Zijn werk is in meer dan 28 talen vertaald en bekroond met o.a. de IMPAC Dublin Literary Award en de PEN English Award. 

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Instituto Cervantes Muntpunt

15:00 – 16:00
My parcours
Geert van Istendael, Maud Vanhauwaert & Benno Barnard
Jalousie de métier
NLLezingInterviewPoëzie

Dichter Geert van Istendael (Het was wat was) nodigt twee collega’s uit die ieder ‘iets hebben’ wat hij hun benijdt: Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenwijdig) en Benno Barnard (Krijg nou de lyriek). De drie lezen voor en praten over wat hen vandaag verbindt en onderscheidt. Gastheer: Johan Reyniers.

met Benno Barnard Geert van Istendael Maud Vanhauwaert en Johan Reyniers

© Renata Barnard

Benno Barnard (1954) is een Nederlandse dichter, prozaschrijver, vertaler, bloemlezer en essayist. Na decennialang in België te hebben gewoond, verhuisde hij in 2015 naar East Sussex. Recente titels zijn Krijg nou de lyriek (2011), Dagboek van een landjonker (2013), Mijn gedichtenschrift (2015) en Escaut! Escaut!, over vijf Franstalige Vlaamse schrijvers rond 1900 (2016).

alle rechten voorbehouden

Geert van Istendael (1947) is dichter, essayist, romancier, vertaler en lid van het Brussels Dichterscollectief, waar hij o.a. meewerkte aan de Europese Grondwet in Verzen. Zijn jongste gedichtenbundel Het was wat was (Atlas Contact) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2016.

© Jimmy Kets

Maud Vanhauwaert (1984) is schrijver, tekstperformer en redacteur van literair tijdschrift DW B. Bij Querido publiceerde zij de gedichtenbundels Ik ben mogelijk (2011, Vrouw Debuut Prijs) en Wij zijn evenwijdig (2014), die werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2016 en bekroond met de Hugues C. Pernathprijs en de Publieksprijs Herman de Coninckprijs.

maudvanhauwaert.be 

georganiseerd door Passa Porta Théâtre des Martyrs

15:00 – 16:00
My parcours
Jeroen Olyslaegers
In gesprek met Matthijs de Ridder
NLInterviewSigneersessie

Na Wij en Winst sloot Jeroen Olyslaegers zijn trilogie over Vlaanderen af met de grootse oorlogsroman WIL (2016). Hij ontving de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn ‘oprechte maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven’. Een gesprek over romanfictie, historische werkelijkheid, activisme en maatschappijkritiek.

met Jeroen Olyslaegers en Matthijs de Ridder

© Koen Broos

Jeroen Olyslaegers (1967) is een Vlaamse romanschrijver en toneelauteur. Onlangs voltooide hij met de opmerkelijke oorlogsroman WIL zijn trilogie over het 20e-eeuwse Vlaanderen (Wij, 2009, Winst, 2012, WIL, 2016). In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor ‘zijn oprechte maatschappelijke engagement in woorden en daden’. Hij schreef ook teksten voor de marathonvoorstelling Mount Olympus van Jan Fabre (2015).

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver, criticus en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Hij bezorgde werk van o.m. Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens, en publiceerde recent de boeken Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden (De Bezige Bij, 2012) en Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014 (De Bezige Bij, 2014).

www.matthijsderidder.be

georganiseerd door Passa Porta

15:00 – 16:00
My parcours
Céline Minard
In gesprek met Laurent de Sutter
FRInterviewSigneersessie

De unieke Franse  schrijfster Céline Minard blijft verbazen. Le grand jeu, waarin de verteller de confrontatie aangaat met de eenzaamheid, is het nieuwste bewijs van haar originaliteit. Een ontmoeting met een auteur die zich niet in een vakje laat stoppen, met een passie voor bergen en filosofie.

met Céline Minard en Laurent de Sutter

© Lea Crespi

Céline Minard is de auteur van romans als Le dernier monde (2007), Bastard battle (2008) en Faillir être flingué (2014). Ze geldt als een van de origineelste stemmen binnen de hedendaagse Franse literatuur, wat ze in 2016 opnieuw bewees met Le grand jeu.

Als hij geen rechtstfilosofie doceert aan de VUB of modetheorie aan NYU Paris schrijft Laurent de Sutter boekjes over het verband tussen wetten, beelden en transgressie. Hij is ook redacteur van diverse reeksen waarmee hij de filosofie weer tracht te laten aansluiten op het alledaagse. Door Les Inrocks en Technikart werd hij herhaaldelijk uitgeroepen tot een van de 100 culturele figuren van het jaar.
 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

15:00 – 16:00
My parcours
We Can Be Heroes
Helden & Heldinnen in de literatuur
FR, EN, SP, FILezing

Négar Djavadi, Almudena Grandes, Sofi Oksanen en Lionel Shriver, vier vooraanstaande auteurs te gast op het Passa Porta Festival, gaan in hun werk op zoek naar heldhaftige mannen en vrouwen. Zij lezen voor, ieder in hun eigen taal, en tonen zo wat voor hen vandaag heldendom betekent.

met Almudena Grandes Lionel Shriver Négar Djavadi Sofi Oksanen

© Ivan Giménez

Almudena Grandes (1960) debuteerde in 1989 met de controversiële erotische roman Episoden uit het leven van Lulu. Sindsdien schreef zij 11 romans en 3 verhalenbundels en werd ze bekroond met diverse literaire prijzen. Met Het ijzig hart, een monumentale roman over de burgeroorlog en de donkere jaren erna, schreef ze een 'Verdriet van Spanje'. In haar recente roman Kleine Helden beschrijft ze de harde realiteit van de financiële crisis. 

© Eva Vermandel

De Amerikaanse auteur Lionel Shriver (1957) wordt geroemd voor haar maatschappijkritische romans. Haar roman We moeten het even over Kevin hebben werd brekroond met de Orange Prize en succesvol verfilmd met in de hoofdrol Tilda Swinton. Shriver schuwt in haar werk het taboe niet, zo waagde ze het moederliefde in vraag te stellen, schreef ze over de obesitas-maatschappij en veroorzaakte ze recent een rel rond cultural appropriation. 

Philippe Matsas/Opale/Leemage/Editions Liana Levi

Négar Djavadi wordt in 1969 geboren in Teheran. Tien jaar later ontvlucht ze Iran en voegt zich bij haar vader in Parijs. Ze studeert aan het INSAS in Brussel en doceert film aan Paris VIII; haar films worden geselecteerd voor diverse festivals. In haar romandebuut Désorientale (2016, Liana Levi) beschrijft ze de lotgevallen van drie generaties van een Iraanse familie via de herinneringen van de hoofdfiguur Kimiâ Sadr.

© Toni Harkonen

De Fins-Estse Sofi Oksanen (1977) is een van de prominentste Europese schrijvers van deze tijd. Haar werk werd vertaald in meer dan vijftig talen. Oksanen debuteerde in 2003 met Een bundel haarspelden en brak internationaal door met Zuivering, waarvoor ze o.a. de Nordic Council Literature Prize won. In haar laatste roman, Norma (Prometheus, 2016), introduceert ze fantasy-elementen in een duister misdaadverhaal.

georganiseerd door Passa Porta KVS

15:00 – 16:00
My parcours
Dag Solstad - AFGELAST
In gesprek met Hege Duckert
NO > ENInterviewSigneersessie

Gesprek met de vermaarde Noorse writers’ writer die Haruki Murakami, Lydia Davis en Peter Handke tot zijn fans mag rekenen. Berucht om zijn jarenlange weigering interviews te geven is dit een unieke kans op een ontmoeting met een legende. 

met Dag Solstad en Hege Duckert

alle rechten voorbehouden

Dag Solstad (1941) is de grootste levende Noorse auteur, zo zeggen althans landgenoten als Per Petterson en Karl Ove Knausgård. Hij wordt geroemd voor zijn 'nieuw-ouderwetse elegante' taal, eindeloos meanderende zinnen en een uniek soort droge humor. Zelf beschouwt deze auteur van achttien romans, vele korte verhalen en essays, zich vooral als een politiek auteur, een auteur die schrijft in de traditie van Thomas Mann.

Hege Duckert (b. 1962) is the former Director of the Arts and Culture Department of the NRK, the Norwegian Broadcasting Corporation. She has worked as an arts journalist for many years and is the author of four non-fiction books.

georganiseerd door Passa Porta Koninklijke Noorse Ambassade in België De Munt | La Monnaie NORLA

15:00 – 16:00
My parcours
Rosa Montero
In gesprek met Kathy Mathys
ES > ENInterview

Met Het absurde idee je nooit meer te zien schreef Spanjes meest veelzijdige auteur een aangrijpend nieuw hoofdstuk in haar genre-overstijgende oeuvre. Een gesprek over rouwliteratuur en de kracht van verbeelding.

met Rosa Montero en Kathy Mathys

© Patricia A. Llaneza

Na studies psychologie en journalistiek groeide Rosa Montero (1951) uit tot een van Spanjes bekendste schrijvers en journalisten. Ze weigert zich te beperken tot één genre en schrijft zowel realistische als meer fantastische romans, telkens odes aan de verbeelding. Creativiteit noemt ze 'een alchemistische poging om lijden om te zetten in schoonheid'. Montero's romans worden vertaald in meer dan twintig talen.
 

Kathy Mathys (1972) is literair journaliste en schrijfster. Zij studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent. In april 2015 verscheen haar eerste boek Smaak. Een bitterzoete verkenning bij De Bezige Bij.

georganiseerd door Passa Porta Air Europa Beursschouwburg De Munt | La Monnaie Instituto Cervantes Ambassade van Spanje in België / Spain Arts & Culture Uitgeverij Wereldbibliotheek

15:00 – 16:00
My parcours
Dulce Maria Cardoso & José Eduardo Agualusa
In gesprek met Harrie Lemmens
ENInterview

Dulce Maria Cardoso en José Eduardo Agualusa praten over hun jeugd in Angola en de impact die de onafhankelijkheidsoorlog had op hun land, cultuur en schrijven. Een gesprek met hun vertaler over schrijven na een nationaal trauma.

'Pessimisme is een privilege van rijke volkeren. Portugal is het land van de melancholie, van de saudade en de fado. Dat kunnen Afrikanen zich niet permitteren. Te midden van de armoede en de problemen zoeken we het plezier op. We maken muziek, we dansen, we eten en drinken met elkaar. Dat is ónze dans op de vulkaan.' - Agualusa in een interview in Standaard der Letteren

met Dulce Maria Cardoso José Eduardo Agualusa en Harrie Lemmens

alle rechten voorbehouden

De Portugese auteur Dulce Maria Cardoso (1964) bracht haar jeugd door in Angola. Na rechtenstudies legde ze zich met succes toe op het schrijven. Haar debuutroman
won meteen de grootste literaire prijs in Portugal. Met Violeta en de engelen, haar tweede roman, won ze de eerste European Literature Award en internationale bekendheid. Cardoso heeft een hekel aan herkenbaarheid en vindt voor elk boek een nieuwe schrijfstijl uit. 
 

alle rechten voorbehouden

José Eduardo Agualusa werd in 1960 geboren in Angola en is een van de belangrijkste literaire stemmen in de Portugees sprekende wereld. Zijn roman De handelaar in verledens won de 'Independent Foreign Fiction Prize' in 2007, met zijn recente roman Een algemene theorie van het vergeten haalde hij de shortlist van de Man Booker International Prize. Agualusa woont afwisselend in Portugal, Angola en Brazilië.
www.agualusa.pt

Harrie Lemmens (1953) is vertaler uit het Portugees, o.a. van Pessoa, Saramago, Lobo Antunes, Clarice Lispector, Mia Couto, Agualusa en Dulce Maria Cardoso. In 2006 kreeg hij de vertaalprijs van het Nederlands Letterenfonds. Hij schreef een boek over Brazilië, God is een Braziliaan (Athenaeum, 2014).

georganiseerd door Passa Porta Literary Europe Live Uitgeverij Koppernik

15:00 – 16:00
My parcours
Caroline Lamarche & Alain Berenboom
Auteursgesprek
FRInterview

Twee Belgische auteurs die elkaar kennen en appreciëren. Ze lazen elkaars nieuwe boek (respectievelijk Dans la maison un grand cerf en Hong Kong Blues) en knopen daar nu een publiek gesprek over aan.

met Alain Berenboom Caroline Lamarche

alle rechten voorbehouden

Alain Berenboom is advocaat en schrijver. Hij werd in 1947 in Brussel geboren uit migrantenouders. In 1990 waagde hij zich aan de literatuur met zijn roman La position du missionnaire roux. Daarna volgden onder meer Le lion noir (2000), Périls en ce royaume (2007), Le Roi du Congo (2009) en Mr. Optimiste (2013, Prix Rossel), waarin hij het verhaal vertelt van zijn ouders na hun inwijking. Deze roman verscheen in een Nederlandse van Katrien Vandenberghe bij De Bezige Bij in 2014. In 2015 ontving Berenboom de SCAM-literatuurprijs

© Estelle Michiels

Caroline Lamarche is een van de bekendste Franstalige Belgische auteurs. Haar debuutroman De dag van de hond (1996, vert. Rokus Hofstede) werd bekroond met de Prix Victor Rossel 1996. Haar jongste roman is La mémoire de l'air (Gallimard, 2014). Dit jaar verschijnt Dans la maison un grand cerf.

georganiseerd door Passa Porta Tropismes Librairie

15:00 – 16:00
My parcours
Niña Weijers in gesprek
In gesprek met Silvie Moors
NLInterviewSigneersessie

Silvie Moors praat met de Nederlandse schrijfster Niña Weijers (De Consequenties) over schrijven en schrappen, over lezen en leven.

met Niña Weijers en Silvie Moors

© Annaleen Louwes

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!  Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In mei 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties waarmee ze de Anton Wachterprijs won. 

Silvie Moors is artistiek leider van de DE DAGEN, een leesbevorderingsorganisatie die literatuur deelt met kwetsbare mensen.

www.dedagen.be

georganiseerd door Passa Porta De DAGEN Muntpunt

15:00 – 17:00
festival! Kids
My parcours
Als ik een boek was...
Familieworkshop met André Letria
NLWorkshopKids8+

Een speels en creatief atelier rond het bedenken van onverwachte combinaties tussen woord en beeld, onder begeleiding van André Letria. Deze Portugese illustrator maakte met zijn vader Als ik een boek was…, een wonderlijk prentenboek waarin je ziet wat een boek allemaal kan doen. Voor max. 12 kinderen en ouders. Gelieve te reserveren: mail@abc-web.be

met André Letria

© Joana Berrones

André Letria (1973) is een bekende Portugese illustrator en uitgever van voornamelijk kinderboeken. Zijn werk is gepubliceerd in verschillende talen en werd o.a. bekroond met de Gulbenkian Award en de Portugese Illustration Award. Nederlandse titels zijn Ik wil een toverbril (met Carla Maia de Almeida, De Vier Windstreken, 2013), Ren pompoentje, ren (met Eva Mejuto, Tectum Junior, 2011) en Als ik een boek was (met José Jorge Letria, vert. Bart Vonck, Book Island, 2015).

georganiseerd door Passa Porta ABC Transbook

15:30 – 15:45
My parcours
Maartje Wortel
Read Write Repeat
NLInterviewSigneersessie

Maartje Wortel selecteert een fragment uit de wereldliteratuur dat de inkt naar haar hart pompt. Sven Speybrouck (Radio 1) zoekt uit wat het is dat haar telkens weer overrompelt en inspireert.

met Maartje Wortel en Sven Speybrouck

© Keke Keukelaar

Maartje Wortel (1982) is een Nederlandse schrijfster van romans, korte verhalen en columns. Ze wordt geroemd om haar droogkomische en glasheldere vertelstem. In 2015 verscheen Wortels verhalenbundel Er moet iets gebeuren, een autobiografisch relaas over verbeelding en verlangen. Haar jongste boek is Goudvissen en beton (Das Mag, 2016). Een aantal verhalen werden vertaald in het Duits, Frans, Engels en Italiaans.

Sven Speybrouck (1968) is een Vlaamse radio- en televisiepresentator. Hij presenteert samen met Koen Filet De interne keuken op Radio 1. 

georganiseerd door Passa Porta Muntpunt

16:00 – 16:30
My parcours
Peter Holvoet-Hanssen & Laurence Vielle
Poëziemobiel
NL, FRPerformancePoëzie

In een oude Citroën met geluidsinstallatie op het dak ontvouwt Peter Holvoet-Hanssen zijn Wereld van de Poëzie in kaart, een sporentocht door de poëziegeschiedenis. Samen met Dichteres des Vaderlands Laurence Vielle dompelt hij de Brusselse binnenstad onder in gedichten. Ze houden halt en slaan hun poëzietenten op op de Arduinkaai.

met Laurence Vielle Peter Holvoet-Hanssen

© Andy Huysmans

Laurence Vielle (1968) is een Franstalige Belgische dichteres en actrice. Poëzie en het gesproken woord zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze houdt ervan woorden te laten klinken en er ritme aan te geven. Ze schrijft ook voor het theater en voor de radio, altijd voor de luisteraar. In 2016-2017 is zij de Belgische Dichteres des Vaderlands / Poétesse nationale. Haar poëzie verschijnt o.a. bij uitgeverij maelstrÖm.

dichterdesvaderlands.be
poetenational.be

© Patrick De Spiegelaere

Schrijver en dichter Peter Holvoet-Hanssen (1960) is een van de kleurrijkste figuren van de Vlaamse poëzie. Met zijn dichtbundels won hij tal van prijzen, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 2014 publiceerde hij ‘muziekdoosgedichten’ in het Van Ostaijen-huldeboek Miavoye. Zijn Gedichten voor de kleine reus verschenen in 2016 bij Uitgeverij Polis, dit jaar ook zijn Wereld van de Poëzie in kaart publiceerde, een sporentocht door de poëziegeschiedenis.

georganiseerd door Passa Porta

16:00 – 17:00
My parcours
Shamisa Debroey & Max de Radiguès
Grafische waaghalzen
NL, FRPerformanceIllustratie

Tekenaars Shamisa Debroey en Max de Radiguès tonen je de ultieme waarheid en schuwen daarbij het risico niet. Zoek een van beiden op en stel je meest prangende vraag. Na enkele minuten ligt het langverwachte antwoord binnen handbereik.

met Max de Radiguès Shamisa Debroey

alle rechten voorbehouden

De Belgische auteur Max de Radiguès (1982) studeerde aan Saint-Luc en werkte vervolgens als boekhandelaar en redacteur. Pendant ce temps à White River Junction werd in 2012 geselecteerd voor het internationale stripfestival van Angoulême. Daarna volgden Frangins (2011), 520 km (2012) en Weegee (2016, met Wauter Mannaert). La cire moderne, zijn nieuwste, ontstond in samenwerking met de jeugdschrijver Vincent Cuvellier.

© Jeroen Vanneste

Shamisa Debroey (1989) volgde een opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan het Sint Lukas Brussel, waar ze als primus van haar klas afstudeerde met de graphic novel Verdwaald (Oog & Blik/De Bezige Bij, 2013). Hierin mengt ze autobiografische elementen met een levendige verbeelding. Momenteel werkt ze als freelance illustratrice voor o.a. Apple, Samsung, Één, De Standaard, De Morgen en Focus Knack.

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

16:00 – 17:30
My parcours
Aliénor Debrocq & Andy Fierens
Portretschrijvers
NL, FRPerformance

Neem plaats voor de schildersezel van la nouvelliste Aliénor Debrocq of dichter en performer Andy Fierens. Zij schetsen je gelaatstrekken in woorden en gieten je diepste zielenroerselen in een uniek portret.

met Aliénor Debrocq Andy Fierens

alle rechten voorbehouden

Aliénor Debrocq werd in 1983 geboren in Bergen en woont in Brussel. Voor haar studie kunstgeschiedenis schreef ze een eindverhandeling over de Cobra-beweging. Ze doceert literatuur en culturele actualiteit en is nu journaliste bij La Première en Le Soir. Ze geeft schrijfworkshops en schrijft al jarenlang fictie. Zo publiceerde ze de novellenbundel Cruise control (Quadrature, 2013).

© Charlie De Keersmaecker

Omwille van zijn hilarische en genadeloze teksten en zijn compromisloze optredens geldt dichter en performer Andy Fierens (1976) als een buitenbeentje in de Vlaamse literaire wereld. In 2009 debuteerde hij bij De Bezige Bij met de bundel Grote Smerige Vlinder (Herman de Coninck Debuutprijs). In 2013 publiceerde hij met Michaël Brijs de roman Astronaut van Oranje. Een Vlaams epos. Een jaar later verscheen zijn tweede bundel, Wonderbra's en pepperspray

georganiseerd door Passa Porta

16:30 – 17:30
My parcours
Négar Djavadi
In gesprek met Jean-Claude Vantroyen
FRInterview

Het opgemerkte debuut Désorientale van Négar Djavadi leverde de auteur vergelijkingen op met Despentes en Rushdie. In haar geliefde Brussel praat ze over haar ongewone traject tussen Iran en Frankrijk.

met Négar Djavadi en Jean-Claude Vantroyen

Philippe Matsas/Opale/Leemage/Editions Liana Levi

Négar Djavadi wordt in 1969 geboren in Teheran. Tien jaar later ontvlucht ze Iran en voegt zich bij haar vader in Parijs. Ze studeert aan het INSAS in Brussel en doceert film aan Paris VIII; haar films worden geselecteerd voor diverse festivals. In haar romandebuut Désorientale (2016, Liana Levi) beschrijft ze de lotgevallen van drie generaties van een Iraanse familie via de herinneringen van de hoofdfiguur Kimiâ Sadr.

Jean-Claude Vantroyen is journalist. Bij Le Soir droeg hij verschillende petjes, onder meer dat van hoofd van de cultuurpagina’s. Tegenwoordig staat hij in voor de literaire katern Les livres du Soir en de jazzrubriek.
 

georganiseerd door Passa Porta Amnesty International Belgique francophone Le Salon littéraire du Musée et Jardins van Buuren

16:30 – 17:30
My parcours
Cultuur van angst?
Frank Furedi, Lieven De Cauter, Tinneke Beeckman, François De Smet, Karel Verhoeve
ENDebat

Twintig jaar na zijn spraakmakende boek Cultuur van angst gaat de bekende Brits-Hongaarse socioloog Frank Furedi in debat met de Belgische intellectuelen Tinneke Beeckman, Lieven De Cauter en François de Smet.

met François De Smet Frank Furedi Lieven De Cauter Tinneke Beeckman en Karel Verhoeven

alle rechten voorbehouden

François De Smet (° 1977) is een Franstalig Belgisch filosoof en schrijver. Hij is ook directeur van het federale migratiecentrum Myria. Recente titels zijn Reductio ad Hitlerum (PUF, 2014), Petit guide de survie en Belgique fédérale (La Renaissance du Livre, met Pierre Kroll) en La marche des ombres – Réflexions sur les enjeux de la migration (Prix du Livre politique 2015). Samen met Thierry Bouûart publiceerde hij ook de strip Les droits de l’homme: Une idéologie moderne.
francoisdesmet.com

© Patrick Post

Frank Furedi (1947) is een Hongaars-Britse socioloog, auteur en politiek commentator in o.a. The Guardian. In 1997 verscheen de eerste editie van zijn invloedrijke boek Cultuur van angst (Meulenhoff, 2007). Bekende titels zijn Waar zijn de intellectuelen? (2006), Invitation to Terror (2007), De terugkeer van het gezag (2011), The Power of Reading. From Socrates to Twitter (2015) en What’s Happened to the University (2016).

frankfuredi.com

alle rechten voorbehouden

Lieven De Cauter (1959) is cultuurfilosoof, docent, activist en schrijver. Bekende titels zijn De capsulaire beschaving. Over de stad in het tijdperk van de angst (2004), De Oorsprongen of het boek der verbazing (2011), De alledaagse Apocalyps. Van Nine-Eleven tot de Arabische Lente (2011) en Metamoderniteit voor beginners (2015).

© Koen Broos

Tinneke Beeckman (1976) is filosofe en politiek commentator. Zij doceert aan de door Alain de Botton opgerichte School of Life in Antwerpen en publiceert artikelen in o.a. De Standaard en De Morgen. In 2015 verscheen bij De Bezige Bij haar boek Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting. Over het denken van Spinoza publiceerde zij o.a. Door Spinoza’s lens (Pelckmans, 2012, Polis, 2016).

tinnekebeeckman.com

georganiseerd door Passa Porta KVS

16:30 – 17:30
My parcours
Véronique Bergen & Tristan Garcia
Une vie intense
FRDebat

Ons leven staat in het teken van de angst voor het alledaagse en we blijven maar zoeken naar kicks. Wijst die relatief recente drang naar intensiteit niet op het onvermogen het leven te aanvaarden zoals het is? Beide auteurs gaan het debat aan onder leiding van Laurent de Sutter.

met Tristan Garcia Véronique Bergen en Laurent de Sutter

© Jean-Baptiste Millot

Tristan Garcia is een Franse schrijver en filosoof. Met zijn romans, waarin hij zijn obsessie met de moderniteit onderzoekt, won hij heel wat prijzen, onder meer de Prix de Flore voor La meilleure part des hommes (Gallimard, 2008) en de Prix du Livre Inter voor 7 (Gallimard, 2015). Zijn nieuwste essay is La vie intense (Autrement, 2016).

© Pilar Aldea

Véronique Bergen is een bekende Franstalig Belgische schrijfster en filosofe. Ze is de auteur van een omvangrijk oeuvre  van essays, romans en gedichten, waarin ze graag de grote figuren van onze tijd opvoert. Recente werken van haar hand zijn Le cri de la poupée (Al Dante, 2015), Comprendre Sartre (Max Milo, 2015) en Fétichismes (Kimé, 2016).

Als hij geen rechtstfilosofie doceert aan de VUB of modetheorie aan NYU Paris schrijft Laurent de Sutter boekjes over het verband tussen wetten, beelden en transgressie. Hij is ook redacteur van diverse reeksen waarmee hij de filosofie weer tracht te laten aansluiten op het alledaagse. Door Les Inrocks en Technikart werd hij herhaaldelijk uitgeroepen tot een van de 100 culturele figuren van het jaar.
 

georganiseerd door Passa Porta Beursschouwburg

16:30 – 17:30
My parcours
P.F. Thomése
In gesprek met Piet Piryns
NLInterview

P.F. Thomése is even virtuoos als onvoorspelbaar. Intimistisch proza over verlies wisselt hij moeiteloos af met vunzige roadnovels en scherpzinnige essays. Zet je schrap voor een gesprek met de meest ongrijpbare auteur van Nederland. Speciaal voor het festival schreef hij een kritisch opstel over de risico's van de schrijver in de spektakelmaatschappij, waaruit hij ook voorleest.

met P.F. Thomése en Piet Piryns

alle rechten voorbehouden

P.F. Thomése (1958)  is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus: onverschrokken en trefzeker en altijd weer verrassend. Veelvuldig genomineerd en bekroond en in meer dan twintig talen vertaald. Zijn recente roman De onderwaterzwemmer kreeg de Fintro Prijs van de Lezersjury. 

georganiseerd door Passa Porta Uitgeverij Atlas Contact KVS

16:30 – 17:30
My parcours
Sofi Oksanen & Saskia De Coster
ENInterview

De Fins-Estische literaire ster Sofi Oksanen maakt in haar romans historische gebeurtenissen begrijpbaar. In een gesprek over haar werk laat ze haar licht schijnen over actuele thema’s zoals de vluchtelingencrisis en het hedendaagse feminisme, wat ook Saskia De Coster na aan het hart ligt.

Signeersessie Sofi Oksanen: zon 26.03, 13u, Beursschouwburg

met Saskia De Coster Sofi Oksanen

© Johan Jacobs

Saskia De Coster (1976) is columniste, beeldend kunstenares, toneelschrijfster, videokunstenares en opiniemaakster, maar bovenal de auteur van schitterende romans. Met haar voorlaatste boek Wij en ik nestelde ze zich definitief tussen de grote literaire schrijvers. In 2015 verscheen Wat alleen wij horen. Haar werk is vertaald in tien talen.

© Toni Harkonen

De Fins-Estse Sofi Oksanen (1977) is een van de prominentste Europese schrijvers van deze tijd. Haar werk werd vertaald in meer dan vijftig talen. Oksanen debuteerde in 2003 met Een bundel haarspelden en brak internationaal door met Zuivering, waarvoor ze o.a. de Nordic Council Literature Prize won. In haar laatste roman, Norma (Prometheus, 2016), introduceert ze fantasy-elementen in een duister misdaadverhaal.

georganiseerd door Passa Porta BOZAR LITERATURE Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux Uitgeverij Prometheus

16:30 – 17:30
My parcours
Lionel Shriver
In gesprek met Ruth Joos
ENInterview

De dollar is in vrije val, de president pleit voor isolationisme en er wordt een muur gebouwd... maar dan door Mexico. In haar toekomstroman De Mandibles schildert bestseller auteur Lionel Shriver een donker-komisch portret van Amerika. 

met Lionel Shriver en Ruth Joos

© Eva Vermandel

De Amerikaanse auteur Lionel Shriver (1957) wordt geroemd voor haar maatschappijkritische romans. Haar roman We moeten het even over Kevin hebben werd brekroond met de Orange Prize en succesvol verfilmd met in de hoofdrol Tilda Swinton. Shriver schuwt in haar werk het taboe niet, zo waagde ze het moederliefde in vraag te stellen, schreef ze over de obesitas-maatschappij en veroorzaakte ze recent een rel rond cultural appropriation. 

Ruth Joos (1976) is een Vlaamse radiopresentatrice, bekend van het radioprogramma Joos en De wereld vandaag

georganiseerd door Passa Porta Uitgeverij Atlas Contact De Munt | La Monnaie

18:00 – 19:30
My parcours
Annie Ernaux
In gesprek met Ysaline Parisis
FR, NLInterviewBoekpresentatie

Annie Ernaux bekleedt een vooraanstaande plaats in de hedendaagse Franse literatuur. In haar grotendeels autobiografische oeuvre gaat ze op zoek naar zichzelf, als was ze een vreemde die ze zich herinnert. Presentatie van Meisjesherinneringen (Arbeiderspers), Rokus Hofstedes glanzende vertaling van Mémoire de filleHier leest u alvast een mooie beschouwing van de vertaler. 

Voorafgaand aan het gesprek leest actrice Virginie Efira voor uit Mémoire de fille. 

met Annie Ernaux en Ysaline Parisis Virginie Efira

© Catherine Hélie

Annie Ernaux, in 1940 geboren in een bescheiden milieu, werd lerares literatuur. Ze debuteerde met Lege kasten (Arbeiderspers) en bouwde vervolgens een autobiografisch oeuvre op met boeken als De plek (Arbeiderspers, Prix Renaudot), het meervoudig bekroonde Les années (2008) en de bundel Écrire la vie (2011). Meisjesherinneringen, Rokus Hofstedes vertaling van haar nieuwste roman Mémoire de fille (2016), verschijnt ter gelegenheid van het Passa Porta Festival bij de Arbeiderspers. 

Ysaline Parisis is journalist en literatuurcriticus. Ze schrijft voor Focus en Le Vif/L’Express, waarvan ze de cultuurpagina’s coördineert. Ze werkt geregeld samen met de RTBF en Passa Porta.
 

De Belgische comédienne Virginie Efira debuteerde als televisiepresentatrice. Op het grote scherm werd ze opgemerkt in L'amour c'est mieux à deux (2010) en 20 ans d'écart (2013). Met Victoria (2016), gepresenteerd in Cannes, brak ze helemaal door.
 

georganiseerd door Passa Porta BOZAR LITERATURE

18:00 – 19:30
My parcours
Connie Palmen & Herman Koch
Verboden Vruchten
NLInterview

Aan het begin van de Boekenweek, dit jaar in het teken van Verboden Vruchten, voeren de twee Nederlandse topauteurs Connie Palmen en Herman Koch een rode-oortjesgesprek over de genotzuchtige mens die wel wil, niet mag, maar toch doet. 

 

met Connie Palmen Herman Koch

© Isolde Ohlbaum

Connie Palmen (1955) zette met haar debuutroman De Wetten meteen de toon voor een glansrijke carrière in de literatuur. Haar bekroonde ideeënromans verschijnen sindsdien in recordoplages. Met I.M., haar ode aan gestorven geliefde Ischa Meijer introduceerde Palmen de weduwenroman in de Nederlandse literatuur. Haar recente roman Jij zegt het werd in 2016 bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 2017 schrijft zij het Boekenweekessay.

© Mark Kohn

Herman Koch (1953) is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en schrijver. In 2009 kwam Het diner uit, de roman waarmee hij internationaal doorbrak en waarvan binnenkort de Amerikaanse verfilming, met Richard Gere in de hoofdrol, in prémiere gaat. Herman Koch is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2017.

georganiseerd door Passa Porta Boek.be KVS Uitgeverij Ambo Anthos Uitgeverij Prometheus